“We zijn nu niet meer een clubje wat volleybalt, maar meer een bedrijf”

Drie jaar op rij werd het volleybal heren A team van Tectum Achel (voorheen Avoc Achel) kampioen in de Liga B klasse, dit jaar debuteren ze op het allerhoogste niveau in België. De eerste twee competitiewedstrijden…“We zijn nu niet meer een clubje wat volleybalt, maar meer een bedrijf”

09-11-2018 11:59 – Ingezonden door Bert Slenders

Drie jaar op rij werd het volleybal heren A team van Tectum Achel (voorheen Avoc Achel) kampioen in de Liga B klasse, dit jaar debuteren ze op het allerhoogste niveau in België. De eerste twee competitiewedstrijden van het seizoen won Achel. Komende zaterdag spelen ze tegen regerend landskampioen Greenyard Maaseik. Trainer Jan Meertens legt uit waar het grote verschil ten opzichte van zo’n topclub zit: geld.

Volgens Jan is geld is namelijk een allesbepalende factor binnen binnen de Euromillions Volley League, het hoogste volleybalniveau in België. Het bestuur van Achel besloot eerdere jaren niet  te promoveren vanwege de bijkomende hoge kosten. Door onder meer Tectum als nieuwe hoofdsponsor is het nu wel mogelijk om aan de eisen van de volleybalbond te voldoen en is sporthal de Koekoek onder handen genomen. Het speelveld is vernieuwd, de belichting verbeterd, meerdere camera’s nemen iedere wedstrijd op en er moest een VIP-room komen. “We zijn nu niet meer een clubje dat volleybalt, maar meer een bedrijf. Jonge ondernemers zijn in het bestuur gekomen en hebben de schouders eronder gezet.”

Jan legt uit dat de Euromillions Volley League op geen enkel front te vergelijken is met de Liga B. “Je komt nu in een totaal andere wereld terecht waarbij je te maken hebt met professionele organisaties, zeker in de top vier. Het grootste verschil is dat je daarbij tegen sporters speelt die met niks anders bezig zijn dan met volleyballen. Onze spelers volleyballen met een groot hart, maar hebben gewoon een baan of gaan naar school en zitten maar drie keer per de week in de sporthal.”

Ondanks een beperkt budget wil  het niet zeggen dat het team van Jan geen kans maakt, want eerste twee wedstrijden won Achel (3-2 thuis tegen Guibertin en 1-3 uit tegen Waremme). “We hebben een visitekaartje afgegeven doordat we drie jaar op rij kampioen in de B-league zijn geworden en nu in totaal 28 wedstrijden achter elkaar hebben gewonnen. Tegenstanders lezen de kranten en statistieken ook en weten dat ze ons niet moeten onderschatten. Ik kan na de eerste twee wedstrijden nu wel zeggen dat we een degradatiekandidaat zijn, maar dat kun je ook van Waremme, Guibertin, Gent en Zoersel zeggen. Dus onze doelstelling om in de Euromillions League te blijven is haalbaar.”

Spelen op het allerhoogste niveau vraagt meer van de  spelers van Tectum Achel, maar volgens Jan heeft niemand er spijt van. “De jongens moeten op hun tenen lopen in de wedstrijd, harder trainen en langer reizen maar ik zie aan hun gezichten dat ze intens genieten. Het is een groep die echt aan elkaar hangt, dat je zie je bijvoorbeeld in de Posthoorn waar we iedere dinsdag trainen en waar de cafetaria al twee jaar dicht is. Iedere dinsdag staat er kratje bier in de kleedkamer en zit het team altijd nog een uur bij elkaar. Dat stukje gezelligheid is heel belangrijk.”

Zaterdag staat Maaseik, de regerend landskampioen op het programma, waartegen Achel hoogstwaarschijnlijk weinig kans zal hebben.  Jan: “We hebben geen specifiek trainingsplan voor zaterdag. Het gaat daar harder, sneller en sommige spelers springen 30 centimeter hoger, daar kan ik niks tegen doen. Ik ben wel benieuwd of we weerstand kunnen bieden, ook al komen we aanvallend en blokkerend tekort. Als je lekker in de wedstrijd zit dan kan dat veel verschil maken. Maaseik heeft een budget van meer dan een miljoen, Achel heeft daar slechts een fractie van. De spelers daar hebben als vak het volleybal, bij ons is het een uit de hand gelopen hobby.”

Komende zondag verzorgt Julien van de Vyver, een volleybalopleider van wereldniveau, een volleybalclinic bij Tectum Achel van 11.00 tot 13.30. Alle enthousiaste trainers en spelers zijn welkom, aanmelden kan door een mail te sturen naar voorzitter@avoc-achel.be. De entree bedraagt alleen 10 euro als je geen coachlicentie A,B,C of J hebt.

Powered by Blog Grabber