Weert Kolderkunst

Carnaval en de Koldergallereej zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in Weert. Net als de optocht is dit evenement een traditie van de vlaaienstad. Ook dit jaar draaien een 15-tal kunstenaars weer op…Weert Kolderkunst

15-02-2019 10:31 – Ingezonden door Redactie

Carnaval en de Koldergallereej zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in Weert. Net als de optocht is dit evenement een traditie van de vlaaienstad. Ook dit jaar draaien een 15-tal kunstenaars weer op volle toeren met het thema “Gae Hetj Ut Neet Van Mich …”. Samen maken zij zo’n 100 kolderkunstwerken die vanaf vrijdag 15 februari te bewonderen zijn in café Trammelant (lees: Tramhalt) aan de Maasstraat. Er zijn werken gesignaleerd die geheimen achter de lokale en internationale politiek prijsgeven. Ook doen geruchten de ronde dat het Kolderconcept gespot is als een van de nieuwe tv-trekkers van familie de Mol. Maar “Gae Hetj Ut Neet Van Mich …”.

De feestelijke opening vindt plaats op vrijdag 15 februari om 20.30 uur door burgemeester Jos Heijmans, wethouder Geert Gabriels en de nieuwe Stadsprins. Iris van der Zanden en Ton Adriaens maken er een kolderieke opening van met muziek en theater.
Hoogtepunt is natuurlijk de jaarlijkse veiling die dit jaar voor het eerst op vrijdag 8 maart om 20.00 uur plaatsvindt, dus NIET op Aswoensdag. Tijdens de veiling worden alle werken door een deskundig publiek op hun waarde geschat. Daarnaast is er ook kans op een aantal gratis weggeefstukken.

Speciaal veilingstuk dit jaar is een werk van een van de oprichters van de Koldergalereej, de Weerter kunstenaar Jan Tullemans, getiteld “De blauwe Schuit”. De opbrengst van dit werk is voor het goede doel. Tussen de bedrijven door zal een afvaardiging van het Weerter Mannenkoor een hommage aan Jan Tullemans brengen in de vorm van het fameuze Slaolie-lied. Voor een sneaky preview kunnen degenen die er anders tot 15 februari van wakker zullen liggen kijken op facebook onder de naam koldergalereej. Maar ehhh “Gae Hetj Ut Neet Van Mich …”.

Koldergallereej
Café Tramhalt
Maasstraat 46

Foto: Collage van kolderwerken gemaakt door Eric van Lierop, Erik Fikken, Hans Corstjens en Linda Jacobs.

Powered by Blog Grabber