Wokmuziektheater brengt iets nieuws

WOKMUZIEKTHEATER is een amateur operavereniging uit Weert, die bekend is vanwege de verrassende en kwalitatief hoogwaardige volledigeopera’s die zij iedere twee jaar op de planken van het Munttheater weetneer…Wokmuziektheater brengt iets nieuws

18-11-2018 19:46 – Ingezonden door Redactie

WOKMUZIEKTHEATER is een amateur operavereniging uit Weert, die bekend is vanwege de verrassende en kwalitatief hoogwaardige volledigeopera’s die zij iedere twee jaar op de planken van het Munttheater weetneer te zetten. Twee jaar geleden was dat de opera Treemonisha. Een aangrijpende opera over Amerikaanse ex slaven, die met een jong solistenteam en swingende muziek het publiek wist te betoveren. Dit jaar werkt WMT voor het eerst samen met de stichting Opera parkstad. Een zusterkoor uit Zuid Limburg dat een welkome aanvulling vormt voor het koor.
De twee opera’s
WOKMUZIEKTHEATER kiest doorgaans voor minder bekende kooropera’sen weet zo echt iets toe te voegen aan het totale operaprogramma in Nederland. Dat is ook dit keer weer zo.
De twee opera’s die WOKMUZIEKTHEATER in november op de planken zet zijn in Nederland zeer weinig te horen en te zien geweest. Le Villi, de allereerste opera van de grote Giacomo Puccini uit 1884, was een keer in 2005 concertant te horen. De volledige productie van WOKMUZIEKTHEATER met deelname van een grote dansgroep bestaande uit leerlingen van de Vooropleiding Musical van het Valuascollege te Venlo, is een première voor Nederland! Een unieke kans een unieke opera in volle glorie te horen en te zien. Solisten zijn Raimonds Pocs tenor, Magali Mayenne, sopraan en Lionel von lawrence bariton. De choreografie is van Peter Vree en de instudering en coördinatie van de dansgroep is in handen van Kate Hendriks.
Le Villi kende bij de première meteen een groot succes en werd in vele grote theaters gespeeld. Ondanks dat het stuk later minder werd gespeeld, werd het nooit helemaal vergeten.
Cavalleria Rusticana uit 1888 is al sedert 1996 (Opera Zuid) niet meer professioneel scenisch in Nederland uitgevoerd. Mascagni werd met deze opera, ook zijn eerste, meteen wereldberoemd. Hij heeft deze roem nooitmeer kunnen evenaren. Het instrumentale intermezzo en het “Regina Coeli” zijn wereldberoemd. Ook hier geldt dat de uitvoering in Weert een zeldzame mogelijkheid is deze beroemde opera live te horen en te zien. Solisten zijn Magali Mayenna sopraan, Walter Seyfeld, tenor en Lionel von Lawrence bariton. Het orkest dat beide opera’s begeleidt is het Ataneres
Ensemble uit België. Dirigent is Joop Dieteren, regisseur John van Cauteren, met assistentie van Martina lemmen.
Overeenkomsten en verschillen
Le Villi en Cavalleria Rusticana worden zelden samen uitgevoerd en dat is jammer, want ze hebben heel veel gemeen met elkaar. Zo hebben ze beiden een zelfde verhaallijn: een man houdt van een vrouw, maar laat zich verleiden door een andere vrouw en verlaat zijn geliefde. Hij wordtdaarvoor met de dood gestraft. Ook muzikaal zijn de opera’s verwant.Beide componisten studeerden op hetzelfde conservatorium in Milaan onder de zelfde docent en waren nauw met elkaar bevriend. Hun muzikale stijl is daarom verwant en sterk Frans gekleurd. Mascagni heeft goed naar Le Villi gekeken. Beide opera’s hebben grote en bijzonder fraaie instrumentale gedeeltes, naast prachtige koorstukken, aria’s en duetten.
Er zijn ook verschillen. Zo is Le Villi een sprookjesopera met een groot aandeel van ballet. Cavalleria Rusticana geldt als het eerste voorbeeld van een verismo-opera. Een opera waarin het leven van gewone mensen centraal staat. Een genre waarin Puccini uiteindelijk de grootmeester zou worden.
Munttheater Weert 2018
vr 23/ za 24 nov. om 20.15 uur; Zo 25 nov. om 14.30 uur
Kaartverkoop kassa Munttheater
0495-513575 of via www.munttheater.nl
De kassa is geopend wo t/m za 12.30 tot 17.00 uur en 1 uur voor aanvang van een voorstelling.
Entreeprijs € 23,50 inclusief pauzedrankje en programmaboek. Inleiding drie kwartier voor aanvang.
Info:
www.WOKMUZIEKTHEATER.nlinfo@wokmuziektheater.nl, 06-45116760www.facebook.com/Wokmuziektheater

Powered by Blog Grabber