Zover het oog kan zien: Stijn Lauwers en Bart Proost

Over deze tentoonstelling die momenteel loopt op vijf Peltse locaties is reeds eerder geschreven in deze krant. Hier werken 13 plaatselijke kunstenaars aan mee. Twee daarvan willen we hier nader belichten:…Zover het oog kan zien: Stijn Lauwers en Bart Proost

13-02-2019 19:49 – Ingezonden door Redactie

Over deze tentoonstelling die momenteel loopt op vijf Peltse locaties is reeds eerder geschreven in deze krant. Hier werken 13 plaatselijke kunstenaars aan mee. Twee daarvan willen we hier nader belichten: Bart Proost en Stijn Lauwers waarvan de werken van beiden in Dommelhof te zien zijn. De volledige tentoonstelling in het kader van ‘Pelt 19’ is ingericht op vijf locaties van Pelt: cc Palethe, Dommelhof, Sint-Niklaaskerk, Bib Norbertinessenlaan en het atelier van Lucas Pellens. De tentoonstelling in de vijf locaties loopt nog tot 24 februari en is te bekijken tijdens de diverse openingsuren. Deze zijn bovendien extra geopend op zondag 17 februari van 14 tot 17u.
(ex) Peltenaar Bart Proost (°1977), striptekenaar, illustrator en leerkracht woont momenteel in Lommel maar is opgegroeid in Neerpelt. De tentoongestelde werken van Bart Proost zijn een reeks tekeningen waarin een jongetje door de verlaten gangen en klaslokalen van zijn school dwaalt. In dit geval is dat het Sint-Hubertuscollege van Neerpelt waar Bart trouwens zelf ook naar school ging en er sinds 2001 zelf leerkracht is. Peltenaren die op deze school gezeten hebben zullen het college hierop wel herkennen. De tekeningen maakte hij als eerbetoon aan ‘zijn’ college bij het honderdjarig bestaan in 2010. De prenten werden éénmalig en speciaal voor deze nieuwe tentoonstelling opnieuw bewerkt en in een prachtige kwaliteit afgedrukt op dibond van 120×85 cm Ze zijn bovendien ook te koop, de informatie hierover bevindt zich bij de expositie. In 2009 heeft Bart een persoonlijke tentoonstelling gehouden in Dommelhof waarbij hij allemaal liedjesteksten had uitgebeeld in grafische tekeningen. Als fan van Gorki met frontman Luc De Vos (helaas overleden in 2014) waren daar ook tekeningen bij over liedjes van deze zanger. Het management van Gorki was hiervan op de hoogte gebracht en een tijdje later kreeg Proost de vraag om illustraties en projecties te maken voor de theatertournee ‘Voor rijpere jeugd’ (2010/2011). Uiteindelijk heeft hij tekeningen gemaakt voor twaalf van de liedjes die tijdens de optredens van Gorki geprojecteerd werden. Op YouTube bij ‘bproost videos’ zijn al deze projecties te vinden. Eén daarvan, ‘Donkere stille gangen’, is de video met die illustraties van het college. Een zeer mooi rustig liedje waar de tekeningen helemaal tot de verbeelding spreken.
Peltenaar Stijn Lauwers (°1965), beeldenmaker, cartoonist, recensent en docent tracht voortdurend te observeren en plaatst eigenzinnige kanttekeningen bij een maatschappij in beweging.  Inmiddels is hij leerkracht Algemene Beeldende Vorming en docent Kunstgeschiedenis en -bechouwing op de Kunstacademie Noord-Limburg te Pelt. Ruim drie decennia geleden tekende hij zijn eerste (toen nog absurde) cartoons en strips onder het pseudoniem Fobie en bundelde ze zelf tot kleine boekjes die hij in wandelgangen van het Sint-Hubertuscollege verspreidde. Later werd de Antwerpse Academie zijn biotoop en werd hij in 1989 huiscartoonist van de Tweede Biënale van Europese Kunstscholen in Antwerpen. Journalist Jaak Smeets lanceerde Fobie als actualiteitscartoonist via de jongerenpagina’s van Het Belang Van Limburg. Jarenlang leverde Fobie bij deze krant zijn dagelijkse ‘uitsmijter’. Zijn cartoons en illustraties verschenen nadien ook in diverse dag-, week- of maandbladen. Zijn eigenzinnige kanttekeningen blijven op de bonnefooi opduiken. Hij noemt zichzelf dan ook een kanttekenaar en als cartoonist geeft hij kritisch en visueel commentaar op de politiek, het koningshuis, de media, de arbeidsmarkt en de hypes van het moment. Lauwers werkt in een typische cartoonstijl. Hij beperkt zich strikt tot de essentie en tekent snel, karikaturaal en zonder franje. Als docent tracht hij zijn manier van kijken ook te delen. Als beeldend kunstenaar illustreert hij liefst de (on)voorspelbare tijdgeest, met kleine poëtische ingrepen en interventies als uitnodiging tot dialoog. Voor ‘Pelt 19’ ging hij op zoek naar authenticiteit in verborgen uithoeken van de plaatselijke geschiedenis en trof er vergeten curiosa van onbekende uitvoerders.

Powered by Blog Grabber