Aan boord van een van de grootste schepen ter wereld

Kenny Houben uit Budel-Schoot is kapitein op een pijplegschip van de Zwitserse firma Allseas, wiens grootste kantoor in het Nederlandse Delft is gevestigd. Al vroeg in zijn basisschooltijd wist Kenny het…Aan boord van een van de grootste schepen ter wereld

19-11-2017 11:22 – Ingezonden door Redactie

Kenny Houben uit Budel-Schoot is kapitein op een pijplegschip van de Zwitserse firma Allseas, wiens grootste kantoor in het Nederlandse Delft is gevestigd. Al vroeg in zijn basisschooltijd wist Kenny het zeker: hij wilde, ondanks het feit dat geen familie roots naar zee liepen, zeker en vast gaan varen.

Kapitein op de lange omvaart zag hij als kleine jongen als het ideale carrière doel. Met dat doel voor ogen rondde hij na het Bisschoppelijk College Weert de opleiding Maritiem Officier af aan de Hogere Zeevaartschool te Vlissingen, om vervolgens aan te monsteren als stuurman op de Panamax formaat product/chemicaliëntankers van de firma Vroon uit Breskens.

Na een tweetal jaren gespendeerd te hebben in een drie maanden op/af schema in de wereldwijde trade aan boord van deze tankers lonkte er een nieuwe uitdaging. Als derde stuurman begon Kenny in 2006 zijn carrière in de offshore industrie aan boord van het pijplegschip “Solitaire” van Allseas, op dat moment het grootste pijplegschip ter wereld. De Solitaire was met haar imposante 397 meter,  51.480kW geïnstalleerd dieselvermogen, maximale buitendiameter te leggen pijp van 60” en een maximale installatie diepte van meer dan 3 kilometer, een ideale leerschool om door te stromen in het vak. Het schip is door haar diversiteit in staat om zowel de kleinere, zogenoemde “in-field”, pijpleidingen te leggen, als de grote jongens, de zogenoemde “export lines” waardoor olie en gas van de offshore velden aan land gepompt wordt. Gewerkt wordt in een 5 weken op/af schema, waarbij wereldwijd de bemanning wordt ingevlogen en afgelost per helikopter.

Aan boord van de Solitaire groeide Kenny van derde stuurman tot aan shiftleader, waarna een promotie naar 1e Stuurman volgde aan boord van een ander pijplegschip, genaamd “Audacia”. Na een korte tijd aan boord van de Audacia keerde hij terug naar de Solitaire, totdat in 2016 zich de mogelijkheid voordeed om aan te monsteren voor de eerste klus van het grootste offshore constructie schip ooit gebouwd, genaamd “Pioneering Spirit”. De Pioneering Spirit is het enige schip ter wereld dat in staat is om in een zogenoemde “single lift” topsides, het productie en accommodatie gedeelte van olie-platformen, te verwijderen of te plaatsen tot een gewicht van 48.000 ton. Met dit schip werkte Kenny mee aan een primeur in de offshore industrie, namelijk het “single lift” verwijderen van de 13.500 ton zware en te de-commissionen Yme Production Unit op het Noorse continentaal plat.

Later dat jaar kwam het voorstel van het Allseas management om te promoveren naar de functie van kapitein op een van de zes schepen in de vloot. Sinds een jaar is Kenny werkzaam als kapitein op het pijplegschip Lorelay, het grootste schip ter wereld. Momenteel wordt er gewerkt aan een project in het Santos basin in Brazilië en waar de volgende reis heen gaat, wie zal het zeggen….

Powered by Blog Grabber