Botert ’t nog? moet culturele grenzen slechten

Het doorbreken van grenzen en het leggen van verbindingen. Dat is het doel van de culturele manifestatie Botert ‘t nog? die op 1 juli volgend jaar wordt gehouden door Cultuurcraan Cranendonck en de cultuurraad…Botert ’t nog? moet culturele grenzen slechten

09-07-2017 14:33 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto DeMeus

Het doorbreken van grenzen en het leggen van verbindingen. Dat is het doel van de culturele manifestatie Botert ‘t nog? die op 1 juli volgend jaar wordt gehouden door Cultuurcraan Cranendonck en de cultuurraad van Hamont-Achel.

Het doel van het nieuwe evenement is drieledig: het leggen van verbindingen tussen verenigingen, muzikanten en kunstenaars, bewoners elkaar laten ontmoeten en een podium geven aan cultuur, aldus Angeline Maas, projectleider en bestuurslid van Cultuurcraan Cranendonck. Ze organiseert het evenement samen met Toon Duisters, voorzitter van de cultuurraad van Hamont-Achel. Maas: “Het idee is ontstaan in de kroeg in Hamont. Dit na een toevallige ontmoeting met Toon.”
Duisters geeft aan dat Botert ’t nog? aansluit bij eerdere plannen van de cultuurraad om over de grens te kijken. Maas: “Het past ook bij de opdracht die ik vanuit de gemeente Cranendonck heb meegekregen om de samenwerking met Hamont-Achel op te zoeken.”

Op sociaal-cultureel gebied weten nu al behoorlijk wat Nederlanders de weg naar Hamont-Achel te vinden. “Dat merken we onder meer bij het alternatieve filmcircuit Zebracinema in De Walburg. Daarnaast zijn er redelijk wat Nederlanders te vinden bij de vrijetijdsverenigingen in Hamont-Achel”, weet Duisters, die aangeeft dat er vice versa ook van alles gebeurt.

Culturisten aan weerszijden van de grens, zowel verenigingen als individuele kunstenaars en artiesten, weten elkaar moeilijk te vinden. Van grensoverschrijdende kruisbestuiving is daardoor amper sprake, aldus het tweetal. Duisters: “De samenwerking die nu wel al plaatsvindt beperkt zich voornamelijk tot harmonieën en de heemkundekringen uit beide gemeenten.”
Maas: “Bij Botert ’t nog? gaat het behalve om een leuke aftrap van de zomer om het leggen van verbindingen. Dat proberen we voor elkaar te krijgen door onder meer te verwijzen naar het gezamenlijke smokkelverleden.” Duisters vult aan: “Wat dat betreft boterde het vroeger al prima tussen beide gemeenten.”

Botert ’t nog? richt zich op een breed cultureel aanbod. Maas: “We willen bijvoorbeeld tonpraters benaderen om op te treden. Verder is er onder meer aandacht voor beeldende kunst. Iedereen krijgt de mogelijkheid zich te presenteren. Koren, harmonieën, toneelverenigingen, muzikale battles, kortom alles wat op een podium past is welkom. Ook komen er standjes met streekproducten, zoals kaas en Achelse Trappist.”

Voor het evenement wordt de landsgrens tussen Nederland en België opgezocht. Maas: “Het is de bedoeling om het evenement letterlijk op de grens te houden. Daar worden twee podia tegenover elkaar geplaatst.” Het hele vergunningentraject moet nog worden doorlopen. “We pakken de goede dingen van beide gemeenten”, lacht Duisters. Maas vult aan: “Als in Nederland het sluitingsuur nadert, dan verhuizen we de boel naar België.”

De cultuurraad van Hamont-Achel en Cultuurcraan Cranendonck roepen alle verenigingen en individuele muzikanten, toneelspelers en kunstenaars die mee willen denken of deel willen nemen aan Botert ’t nog? op om zich aan te melden voor een infoavond die in de tweede week van september wordt gehouden. Maas: “Met deze creatieve brainstormavond willen we iedereen ruim de tijd geven om zich voor te kunnen bereiden.” Duisters: “Iedereen is welkom, maar de activiteiten moeten natuurlijk wel binnen de sociaal-culturele omgeving passen.” Hij hoopt dat de eerste verbindingen al in september worden gelegd. Duisters: “We willen mensen, bijvoorbeeld leden van toneelverenigingen, met elkaar in contact brengen, zodat ze eventueel samen iets kunnen organiseren.”
Voor meer informatie en aanmelden: uitpunt@hamont-achel.be, info@cultuurcraan.nl.

Powered by Blog Grabber