Bouwwerkzaamheden Os Thoes officieel van start

Na jaren van lobbyen en overleggen staat het project Os Thoes nu echt in de steigers. Op donderdag 7 september werd de officiële starthandeling verricht van de bouwwerkzaamheden voor deze kleinschalige…Bouwwerkzaamheden Os Thoes officieel van start

16-09-2017 08:00 – Ingezonden door Roy de Leijer

Na jaren van lobbyen en overleggen staat het project Os Thoes nu echt in de steigers. Op donderdag 7 september werd de officiële starthandeling verricht van de bouwwerkzaamheden voor deze kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen in Budel.
Voor de nieuwe woonvoorziening gaan drie aaneengeschakelde woningen van woningcorporatie woCom aan de Graafschap Hornelaan in Budel op de schop. De woningcorporatie realiseert de woonvoorziening en verhuurt deze vervolgens aan Stichting Woonzorg Cranendonck (SWC). Voor Os Thoes worden de bestaande woningen omgevormd tot één accommodatie, met onder meer acht wooneenheden en een grote gemeenschappelijke huiskamer.
Initiatiefneemster Anita Duisters-Vlassak van de Stichting Woonzorg Cranendonck gaf het startsein voor de ingrijpende verbouwing door de eerste stenen te metselen. Dit gebeurde onder het toeziend oog van onder meer omwonenden en vertegenwoordigers van woCom, de gemeente Cranendonck en ZuidZorg.

Samen met deze partijen heeft de stichting de handen in elkaar geslagen voor Os Thoes.
SWC startte al in 2002 met het burgerinitiatief. Door een combinatie van factoren kwam het initiatief eerder echter nooit van de grond. “De stichting was haar tijd jarenlang ver vooruit”, aldus Mirjam Kräwinkel, directeur-bestuurder van woningcorporatie woCom. Ze sprak van een heugelijk moment.  Kräwinkel: “Eerder dit jaar hebben we de samenwerkingsovereenkomst getekend. Nu starten we met het bouwen.” Ze liet weten toekomst te zien in dergelijke projecten. Kräwinkel: “Momenteel zijn we nog zoekende hoe we met de deelgroep dementerenden om moeten gaan. Persoonlijk geloof ik in deze kleinschalige oplossingen.” Die menig was ook wethouder Jan van Tulden van de gemeente Cranendonck toegedaan. “Dit progressieve idee heeft de toekomst”, aldus Van Tulden.
Os Thoes wordt een begeleid wonen project, waar dementerende ouderen op kleine schaal samen wonen. Zij wonen daar zoveel mogelijk op een manier, zoals zij dat ook thuis gewend waren. Bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij de dagelijkse gang van zaken in het huis. Activiteiten, zoals samen koken en eten, boodschappen doen en ontspanningsmiddagen, moeten zoveel mogelijk aansluiten bij hun ‘oude’ leven. Een team van ZuidZorg zorgt voor de begeleiding en medische zorg. De zorgverlener krijgt daarbij hulp en ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers.
Jac de Werdt, voorzitter van Stichting Woonzorg Cranendonck, is blij dat de verbouwing na vijftien jaar waarin de stichting veel telleurstellingen heeft moeten verwerken is gestart. De Werdt: “Nu moet Os Thoes echt ons thuis worden”. Hij greep daarmee terug naar woorden die initiatiefneemster Anita Duisters-Vlassak ooit heeft gezegd: “Van zand en stenen bouw je een huis, van warmte en liefde bouw je een thuis.”
Als alles volgens planning verloopt, opent Os Thoes in december haar deuren. Vanaf dat moment kunnen de bewoners hun kamers inrichten en de gezamenlijke huishouding gaan voeren.
Foto: Jos Meusen

Powered by Blog Grabber