Cranendoncks Verbroederingsbal viert eerste lustrum

Het is weliswaar geen echt carnavalsjubileum, maar toch pakt Stichting Verbroederingsbal Cranendonck op zaterdag 25 november flink uit bij de viering van het eerste lustrum van het gelijknamige carnavalsfeest….Cranendoncks Verbroederingsbal viert eerste lustrum

20-11-2017 11:23 – Ingezonden door Roy de Leijer – Archieffoto DeMeus

Het is weliswaar geen echt carnavalsjubileum, maar toch pakt Stichting Verbroederingsbal Cranendonck op zaterdag 25 november flink uit bij de viering van het eerste lustrum van het gelijknamige carnavalsfeest. Optredens zijn er in de grote feesttent in Budel onder meer van gerenommeerde feestacts als Vieze Jack en Snollebollekes.

Het Verbroederingbal heeft de gemeente Cranendonck de afgelopen jaren bij veel carnavalsvierders op de kaart gezet. Bij veel feestgangers heeft het bal daardoor een vaste plaats in de agenda gekregen. Zowel in Nederland als België, aldus medeorganisator Marcel Vermeulen: “Toen we vijf jaar geleden begonnen met het Verbroederingsbal werden er in het voorseizoen vaak alleen feesten gehouden door jubilerende carnavalsverenigingen.”

De organisatie verwacht dit jaar weer vele honderden feestgangers uit Cranendonck en een groot aantal Kempen- en Peel-gemeenten te begroeten op de weilanden bij manege De Auw Meule in Budel.
Het is ieder jaar weer geweldig om de tent vol te zien stromen, vindt Mart Roefs: “De verschillende outfits van de carnavalsverenigingen leveren een bijzonder kleurenpallet op.”

Het Verbroederingsbal staat bij veel carnavalsvierders in de regio te boek als een feest waar je bij moet zijn, stelt Roefs. Het evenement werd vorig jaar door ruim tweeduizend feestgangers bezocht. De organisatie is de afgelopen jaren steeds professioneler en groter geworden. Vermeulen: “Dit jaar is er onder meer gekozen voor een nieuwe, nog grotere tent en een extra eetgelegenheid.” Ruud Vonken vult aan: “De tent die we in het eerste jaar gebruikten is net zo groot als onze huidige gaderobe.”
Met honderden carnavalsvierders uit de wijde omgeving is het Verbroederingsbal ook een flinke logistieke operatie. “Dit jaar worden er bijna twintig bussen ingezet, waaronder zelfs een dubbeldekker”, weet Vermeulen.

Hij geeft aan dat het evenement is geslaagd in zijn oorspronkelijke doelstelling. Het verbroederende karakter is duidelijk aangeslagen, aldus Vermeulen: “Veel carnavalsgroepen zijn ieder jaar in volle getale aanwezig. Tijdens de vorige editie hadden we in totaal liefst twaalf carnavalsprinsen in de tent.” Frank Feijen vult aan: “Ook komen verschillende carnavalsgroepen uit de omgeving regelmatig helpen bij het opbouwen van het feestterrein.”

Ook de carnavalsoptochten plukken de vruchten van het Verbroederingsbal. Net als voorgaande jaren vloeit een deel van de opbrengst van het evenement terug naar het carnaval in de zes Cranendonckse kernen. Ook buiten de gemeente Cranendonck worden enkele optochten ondersteund. Dit gebeurt als prijzengeld voor de optochtdeelnemers.

Achter de schermen wordt ondertussen een nieuwe generatie klaargestoomd om het stokje van de initiatiefnemende carnavalsgroepen over te nemen. Vermeulen: “Dit jaar hebben we een nieuwe, jonge groep carnavalsvierders bij de organisatie betrokken.”

Met de huidige opzet heeft het Verbroederingsbal haar grenzen bereikt. “Verder groeien willen we ook niet”, aldus Vermeulen, “het moet een leuk en gezellig feest blijven. Nu is het vaak nog ons kent ons.”
Het Cranendoncks Verbroederingsbal wordt op zaterdag 25 november gehouden in de feesttent op het terrein van manege De Auw Meule aan de Hoenderstraat in Budel. Optredens zijn er van Snollebollekes, Vieze Jack, Knalluh!, Frank Groenen en DJ Carlo. Het programma start om 19.30 uur. De entree is gratis.
Meer info: www.verbroederingsbal.nl

Powered by Blog Grabber