Dag van de Brabantse Volkscultuur

Op zaterdag 28 oktober 2017 vindt in Cultuurcentrum Carolus in Valkenswaard van 10.00-17.00 uur de Dag van de Brabantse Volkscultuur plaats. Het thema is ‘Roken en sigaren’; over roken en de productie…Dag van de Brabantse Volkscultuur

19-10-2017 13:49 – Ingezonden door Redactie

Op zaterdag 28 oktober 2017 vindt in Cultuurcentrum Carolus in Valkenswaard van 10.00-17.00 uur de Dag van de Brabantse Volkscultuur plaats. Het thema is ‘Roken en sigaren’; over roken en de productie van sigaren en sigaretten in Brabant in cultuur-historisch perspectief. Een provinciaal en lokaal evenement, deze Dag van de Brabantse Volkscultuur. De Dag van de Brabantse Volkscultuur is een initiatief van de Historische Vereniging Brabant, Erfgoed Brabant, Brabants Heem en Tilburg University. Vorige jaren kwam men over andere onderwerpen bijeen in Gemert en Etten-Leur.
In de productie van sigaren speelde de regio, en met name Valkenswaard, een belangrijke functie.
Vandaar dat heemkundekring Weerderheem, i.s.m. het Valkerij- en Sigarenmakerijmuseum, tekende voor de organisatie.

Is roken geschiedenis?
Zolang is het nog niet geleden dat een goede gastheer of gastvrouw het favoriete sigaretten-merk van zijn of haar gasten in huis haalde en glazen op tafel zette met ‘rokertjes’. Voor opa werd een kistje sigaren neergezet en op zijn verjaardag kreeg hij dozen vol.
Tot ver in de jaren tachtig mocht overal gerookt worden: op het werk, in de klas, in de trein. Pas een tiental jaren terug werd roken verbannen naar de buitenlucht en zelfs op perrons van stations zijn nu rookzones.
Toch was roken minstens 150 jaar lang een volledig geaccepteerd genot. Vanaf ongeveer 1860 werd het roken, eerst van sigaren en vanaf de Eerste Wereldoorlog ook van sigaretten, mateloos populair.
Maar roken bood niet alleen fysiek genot, het was – en is – ook nauw verbonden met sociale status, leefstijl en imago. Zo was de rokende vrouw lang een taboe, tot na de Tweede Wereld-oorlog ook de ‘moderne’ vrouw geacht werd op zijn tijd een sigaret op te steken.
Vanaf het eind van de negentiende eeuw werd Noord-Brabant ook nog eens internationaal toon-aangevend in de sigaren- en sigarettenproductie. Tientallen grotere en kleinere fabrieken produ-ceerden voor de wereldmarkt. Valkenswaard was zo’n centrum. Pas vrij recent kwam daar een einde aan. Nu worden alleen nog in Duizel en Eersel sigaren geproduceerd.
De bijbehorende reclame-uitingen hebben tal van herinneringen nagelaten, in emaillen reclameborden, sigarenbandjes en -blikjes, en in de collectieve herinnering. Tijdens de Dag van de Brabantse Volkscultuur op zaterdag 28 oktober 2017 in Valkenswaard laten we al deze aspecten van roken in het recente verleden de revue passeren. Hoe roken geluk bracht!

Zaterdag 28 oktober
Na de inleiding door dagvoorzitter prof. Dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en een toespraak van burgemeester Anton Ederveen zullen diverse sprekers aspecten van het roken en de fabricage van rookwaren bespreken: dr. Henk van Mierlo, Kitty de Leeuw, Bas Bierkens en Tom Bodde van de Scandinavian Tobacco Group. In de middaguren volgen rondleidingen in Valkenswaard door de  heemkundige VVV-gidsen Wil Coolen en Christ van den Besselaar en in de musea: Valkerij-Sigarenmakerijmuseum en het Nederlands Steendrukmuseum. De lunch is bij de kosten inbegrepen.

Dag van de Brabantse Volkscultuur meemaken?
Tot 20 oktober kan men zich hiervoor inschrijven. Inschrijven doe je voor een hele dag: lezingen, lunch plus rondleiding. Let wel: Cultuurcentrum Carolus kan maar een beperkt aantal bezoekers plaatsen.
Inschrijven gebeurt door te mailen naar Brabants Heem (info@erfgoedbrabant.nl ) met vermelding van naam en adres en ‘Aanmelden Dag Volkscultuur’. Vermeld ook of je lid bent van een heemkundekring of bij HVB.
Er wordt vervolgens een factuur toegezonden. Kosten € 27.50; heemleden betalen vijf euro minder.
Voor het programma zie website Erfgoed Brabant.
Adres locatie: Foyer van Cultureel Centrum Carolus, Oranje Nassaustraat 8, 5554 AG Valkenswaard.

Powered by Blog Grabber