De bijzondere magie van de GOA wandelstokken

Alle ambachtslieden die ook maar enige relatie met houtbewerken hebben zullen op deze zondag de nodige spaanders laten vallen. Buiten het feit dat het Limburgs openluchtmuseum nog over een originele verticale…De bijzondere magie van de GOA wandelstokken

26-08-2017 10:43 – Ingezonden door Redactie

Alle ambachtslieden die ook maar enige relatie met houtbewerken hebben zullen op deze zondag de nodige spaanders laten vallen. Buiten het feit dat het Limburgs openluchtmuseum nog over een originele verticale boomzaag beschikt die de dikste bomen tot planken en balken zaagt, gaat het deze speciale middag ook over het kleine, fijne houtbewerken. De houtsnijders maken en versieren allerlei gebruiksvoorwerpen. Dit typisch Friesch houtsnijwerk is een van de oudste ambachten die ook in het Limburgs openluchtmuseum in Eind een eigen plekje heeft gevonden. Een enthousiaste groep houtsnijders demonstreert en geeft uitleg over dit ambacht.

Ook de houtdraaiers en tollenmakers zijn actief en draaien tollen en ander speelgoed dat vroeger al heel speciaal was maar in Eynderhoof nog altijd de nodige belangstelling geniet. En om de tollen ook te laten draaien zoals het hoort zijn diverse vrijwilligers beschikbaar om het ouderwetse speelgoed te demonstreren. Hoe langer het tolt, hoe beter.
De kuipers zullen zeker demonstreren hoe vroeger o.a. houten kuipen en vaten of tonnen gemaakt werden. Kuipen werden vroeger gebruikt voor opslag van vaste- en vloeibare stoffen en hebben een speciale vorm en samenstelling. Daar hoort natuurlijk ook een speciaal verhaal bij! Heeft u altijd al eens willen weten hoe klompen gemaakt worden? Dan bent u ook op deze zondag bij Eynderhoof aan het juiste adres. De timmerlieden zetten met behulp van hamers, zagen en spijkers weer mooie zaken in elkaar.

Verder worden ook nog de volgende ambachten gedemonstreerd:
Het vervaardigen van houten pennen en kunst- en gebruiksvoorwerpen van allerhand soorten inheems- en tropische houtsoorten.
Het vervaardigen van allerhande kunstvoorwerpen met behulp van houtsnijwerk. Basis is natuurlijk hout dat in de natuur gevonden wordt.
Het vervaardigen van Goa wandelstokken uit in de natuur gevonden takken omstrengelt met kamperfoelie.  

Verder zijn de overige ambachten volop in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof en kunt u in de herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek is vandaag van de accordeonist Fer Hendrix

Het museum is zondag 27 augustusgeopend van 13.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie www.eynderhoof.nl

Powered by Blog Grabber