De mannen van het licht in de spotlights

Marc van Erum, Dimitri Lauwers en Rudi Leyssen zitten elk in een zwarte stoel midden in de hagelwitte kapsalon aan de Dorpsstraat 66 te Achel. Brecht van Looken ontbreekt. De bijeenkomst is een opmaat…De mannen van het licht in de spotlights

15-10-2017 12:05 – Ingezonden door Evert Meijs

Marc van Erum, Dimitri Lauwers en Rudi Leyssen zitten elk in een zwarte stoel midden in de hagelwitte kapsalon aan de Dorpsstraat 66 te Achel. Brecht van Looken ontbreekt. De bijeenkomst is een opmaat naar de voorstelling van toneelgroep ‘Neem je tijd’, die zaterdag 11-11 om 20.00 u in Achel-Statie plaatsvindt en daarna nog vier keer wordt herhaald. Dimitri en Marc zijn deze avond de hoofdpersonen: zij verzorgen tijdens de uitvoeringen van het stuk ‘Tel uit je winst’ het licht en het geluid. ‘Zonder licht en zonder geluid is een voorstelling onmogelijk’.

Tekst en foto’s Evert Meijs

Het zijn niet de grootste praters, de ‘licht- en geluidmannen’. Daarom vult regisseur Rudi regelmatig hun verhalen aan. Rudi: “Ze zijn onmisbaar in onze vereniging, en daarom zou ik zeggen ‘Deze keer de mannen van het licht in het licht’.” Marc, Dimitri en (de afwezige) Brecht zijn een hechte club binnen het totale team van ‘Neem je tijd’. Zij zorgen er voor dat alle wensen van de regisseur worden uitgevoerd, hoe moeilijk ze soms ook zijn. Alle drie hebben ze hun eigen specialiteit. Marc: “Ik ben er bij gekomen als opvolger van Van Otterdijk. Licht is wel mijn specialiteit. Daarom ben ik in bijberoep ook zeer actief op dit gebied”.  Op zijn shirt staat Super Sound @ Lightning Systems. Dimitri heeft minder verstand van belichting, maar weet weer veel meer van geluid. “Ik ben van de bruitage (geluid / muziek / geluidseffecten). Ook al ben ik er pas ’n jaar bij, ik voel me helemaal thuis met mijn taak. Ik breng met mijn geluidseffecten het gehele toneelstuk op een nóg hoger niveau”. Dat geldt natuurlijk ook voor de lichteffecten door Marc. “Licht is een uitbreiding van de scènes en zuigt de aandacht van de toeschouwers naar zich toe”.  “Het spel van de acteurs staat centraal, en licht en geluid maken het geheel compleet”, aldus Rudi, die zichtbaar trots is op deze technische vrijwilligers.

Specifieke eisen
Tijdens de eerste vergadering van het seizoen geeft Rudi uitleg over het nieuwe toneelstuk en vraagt hij de technische heren of dit en dat mogelijk is. Vanaf dat moment gaan ze aan de slag. Vooral Dimitri gaat zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de gewenste geluidseffecten te realiseren. Hij is aangesloten bij een groep die onderling allerlei geluiden uitwisselt. “Regelmatig pas ik die dan weer aan, zodat ze beter geschikt zijn voor ons toneelstuk. Telefoongerinkel bijvoorbeeld kan soms veel langer moeten duren. Of de toonhoogte moet aangepast worden aan het geluid van de deurbel. Net als bij fotoshoppen, manipuleer ik vaak de geluiden”. Dimitri is al vanaf zijn zestiende gefascineerd door toneelgeluiden.  Hij studeerde elektronica, maar in het dagelijkse werk doet hij daar niks mee. “In ben heel blij dat ik mijn hobby kan uitoefenen bij de club”.
Omdat de voorstellingen van ‘Neem je tijd’ niet alleen plaatsvinden in de zaal van Achel-Statie, maar ook in Michielshof (Achel) en in Cinema Walburg (Hamont), worden telkens specifieke eisen aan het licht gesteld. “Soms heb je maar tien extra spots nodig, in een andere zaal weer vijftien”. De toneelgroep beschikt over een aantal eigen spots, maar gelukkig ondersteunt Marc extra door diverse andere spots in te zetten of bekabeling mee te brengen. “We gebruiken volgspots, profielspots, fresnelspots maar ook bouwlampen”. Op de vraag wat het moeilijkste is bij het werken met licht, antwoordt hij: “Schaduw. Er mag op het toneel geen schaduw zijn. Je moet proberen de lichten zó op te stellen dat die wegvallen”.  De vele lampen geven navenant warmte af. Ook een probleempje. “Voor enkele acteurs lijkt het toneel soms wel op een sauna”, lacht hij.

In de anonimiteit
De vrouw van gastheer Rudi, Brigitte, komt de salon binnen, alsof ze deel uitmaakt van een ‘deur-scène’ uit het nieuwe toneelstuk. “Willen de heren iets drinken”? Even later brengt ze voor elk iets lekkers, uiteraard uitgeserveerd met een grapje. Tegelijkertijd krijgt ze opdracht om in haar familie enkele fotomodellen te gaan strikken voor de fotografiecursus van de schrijver van dit artikel.

De specialiteit van Brecht is vooral het werken met de computer. “Hij stelde vorig jaar een webcam op, vóór op het toneel, en sloot die aan op vier pc’s”, aldus Rudi, die uitlegt dat vooral bij drukke scènes waarbij steeds iemand via een deur binnen komt en een ánder weer op het juiste moment door een ándere deur de bühne moet verlaten, iedereen achter de schermen exact kon zien wanneer ‘op te komen’ en wanneer ‘af te gaan’. De regisseur mag zich gelukkig prijzen met zijn drie specialisten. “Weet je, ik heb er zelf he-le-maal geen verstand van, en bovendien doen zij hun werk vaak in de anonimiteit. Ze hangen hun spots op als er niemand is, anders staan ze voortdurend in de weg. Als na afloop de acteurs de ovatie en de bloemen in ontvangst nemen, kunnen ‘licht en geluid’ niet van hun post weg. En zodra iedereen zich na afloop tussen het publiek mengt, zijn zij weer bezig met afsluiten en opruimen van de dure lampen en overige apparatuur. Ze staan dus zelf altijd in het donker!” Behalve vanavond dan. Voor de fotosessie schakelt Rudi nog snel even álle lichten van zijn salon in, om de beide heren goed in de spotlights te zetten.

Rio
In het toneelstuk van dit seizoen merkt de sullige en brave Harrie Vermeulen dat iemand per ongeluk zijn aktekoffertje heeft verwisseld. In plaats van zijn agenda, wat papieren van het werk en wat boterhammen zit er een hele grote som met geld in. Hij besluit het geld te houden (enkele miljoenen), en met zijn echtgenote vertrekt hij naar Rio de Janeiro. Daar krijgt hij bezoek van vrienden, maar ook van gangsters en de politie. Dan start een dolle avond boordevol persoonsverwisselingen en onverwachte wendingen.
Het toneelgezelschap speelt het stuk ‘Tel uit je winst’ op 11-11 om 20.00 u in Achel Statie (€7,00), op 15-11 om 14.30 u in Michielshof (Seniorenvoorstelling €6,00), op 18-11 om 20.00 u ook in Michielshof (€7,00), op 25-11 om 20.15 u in Hamont (€9,00), en ook 26-11 in Hamont (€9,00), maar dan aanvang om 19.30 u.
Voorverkoop via www.toneelgroepneemjetijd.be of via toneelgroepneemjetijd@gmail.com . Bellen mag ook, (liefst na 18.00u) naar Rudi Leyssen: 011-66 31 52 .

Powered by Blog Grabber