Eerste Buulse Biercantus een groot succes!

Op zaterdag 30 september vond de eerste editie plaats van de Buulse Biercantus, georganiseerd door Hofkapel de Bloasbuk uit Budel. Er werd volop gezongen, het bier vloeide rijkelijk en de sfeer was zoals…Eerste Buulse Biercantus een groot succes!

08-10-2017 11:56 – Ingezonden door Redactie

Op zaterdag 30 september vond de eerste editie plaats van de Buulse Biercantus, georganiseerd door Hofkapel de Bloasbuk uit Budel. Er werd volop gezongen, het bier vloeide rijkelijk en de sfeer was zoals dat alleen in de Bellevue mogelijk is: op en top gezellig.

De avond werd om 20.30 uur afgetrapt met het doornemen van het Cantusreglement en de bijbehorende straffen, vol enthousiasme gepresenteerd door cantusleider Mark Bogers. Na het spelen van het Wilhelmus ging het programma van start met zanger Jack Meijer onder muzikale begeleiding van De Bloasbuk. Direct vanaf het eerste nummer (’t Dondert en het Bliksemt van Guus Meeuwis) zongen de 120 deelnemers uit volle borst mee en na het spelen van ‘Ein Prosit’ konden de kelen worden gesmeerd. Bij het tweede nummer was het raak: de eerste overtreding van de avond was een feit. Volgens het reglement was het verboden om te drinken tijdens het zingen en deze overtreding werd al snel opgemerkt door Mark en zijn spionnen in de zaal. De straf betrof een Ad Melkert (het in één teug leegdrinken van een glas bier met karnemelk) en werd onder luide aanmoediging en public uitgevoerd door de betreffende zondaar. De toon van de avond was hiermee gezet. Na de eerste set van Jack Meijer en De Bloasbuk was het de beurt aan De Knoterbèhren, welke  geheel in stijl alle nummers in het Buuls hadden vertaald. Omdat alle deelnemers een Cantusboek hadden ontvangen met daarin alle songteksten, was het geen probleem om ook deze nummers mee te zingen. Met nummers van onder andere Pater Moeskroen, Rowwen Hèze en Henk Wijngaard werd de zaal door deze vier heren en dame plat gespeeld. Vervolgens gingen Jack & de Bloasbuk op de Duitse tour met ‘99 Luftballons’, ‘Ein Festival der Liebe’ en vele andere Duitse klassiekers. Het slotakkoord van de avond was voor de Knoterbèhren die het publiek op de banken kregen met hun eigen gecomponeerde nummer Komt Na Hoês. Hoe langer de avond duurde en hoe meer pitchers met bier werden vertapt, hoe moeilijker het voor de deelnemers was om de regels te volgen en hoe vaker de cantusleider corrigerend moest optreden. Met ludieke straffen werd orde bewaard in Cantushuis De Bellevue. Tegen 12 uur was het cantusprogramma ten einde waarna men rustig bier kon drinken zonder bang te zijn om gestraft te worden. Het bleef nog lang gezellig!
Vanwege het grote succes en de vele positieve reacties heeft de organisatie besloten dat er in 2018 een tweede editie komt van de Buulse Biercantus. Ben je nieuwsgierig? Houd dan de website www.bloasbuk.nl en de Facebookpagina in de gaten, want de datum voor 2018 zal binnenkort bekend worden gemaakt. Ook zal het Cantusboek 2017 online beschikbaar komen, met daarin alle sponsoren die een bijdrage hebben geleverd.

Foto’s: DeMeus

Powered by Blog Grabber