Europees bezoek in de Napoleonsmolen

Woensdag j.l. stond de stad Hamont-Achel volledig in het teken van ‘Entente Florale Europe’. Al enige tijd tevoren waren in de hele gemeente de blauwe vlaggen zichtbaar om aandacht te vragen voor de komst…Europees bezoek in de Napoleonsmolen

15-07-2017 16:45 – Ingezonden door Evert Meijs – Foto Evert Meijs

Woensdag j.l. stond de stad Hamont-Achel volledig in het teken van ‘Entente Florale Europe’. Al enige tijd tevoren waren in de hele gemeente de blauwe vlaggen zichtbaar om aandacht te vragen voor de komst van een Europese jury. Extra bloembakken waren aangebracht, zowel aan lantaarnpalen als bij de toegangswegen tot de gemeente. Eén van de veertien locaties die de jury die ochtend bezocht was de Napoleonsmolen.
Ondanks het barre weer hadden molenaars Harrie Meeuwissen en Evert Meijs twee van de vier wieken opgezeild om er zeker van te zijn dat de molen zou draaien bij aankomst van de ongeveer twintig juryleden uit Europa.  Het vuur van het olieslagwerk was aangemaakt en er werd alvast wat lijnzaad onder de grote rondlopende stenen gegooid. Om 11.05 u kwamen twee touringcars aangereden en gewapend met paraplu’s stapte het gezelschap uit om in vijftien minuten een indruk te krijgen van de Napoleonsmolen. Ondersteund door medewerkers van de stad werd iedereen onder lichte druk naar binnen gedirigeerd.

Druppels lijnzaad
De beide molenaars waren gehuld in hun muldersoverall en gaven in het Engels uitleg over de molen in het algemeen en over het olieslagwerk in het bijzonder. Tijdens het olieslaan werden enkele vragen gesteld door de verschillende afgevaardigden. Géén van de gasten had eerder een dergelijke molen in werking gezien, en er kwam dan ook een spontaan applaus toen de eerste druppels olie uit het lijnzaad druppelden en werden opgevangen in de roestvrijstalen pannen. Doordat alle tandwielen in beweging waren en de zware hamer steeds met een zware slag op de slagbank terecht kwam, was het voor velen de moeite waard om foto’s te maken en filmopnamen. De organisatoren maakten intussen al aanstalten om de gasten weer richting touringcar te dirigeren.

Haverveld
“Dit was de spijker op zijn kop!”, zo reageerde één van de juryleden. Het Europese gezelschap was gewapend met een juryformulier en een schitterende brochure die de stad Hamont-Achel voor dit doel had laten maken.  Bij het vertrek maakten diverse deelnemers nog gauw van de gelegenheid gebruik om foto’s te maken van het haverveld bij de molen, speciaal voor deze gelegenheid enkele maanden geleden ingezaaid. Ook de draaiende wieken en de twee vogelverschrikkers, die de wacht houden bij het haverveldje, kregen fotografische aandacht.
Na een indrukwekkend bliksembezoek van vijftien minuten zwaaiden de mulders de dames en heren weer uit, op weg naar de overige locaties, waaronder het Boskerkhof, de Waag, de Doodendraad en de Achelse Kluis.

Op de foto’s: Bezoek van de internationale jury voor de Entente Florale Europe, aan de Napoleonsmolen van Hamont-Achel. De omgeving van de molen was óók in de sfeer van dit bezoekgebracht, door een special ingezaaid haverveld, infobord, vlag en twee vogelverschrikkers.

Powered by Blog Grabber