Eynderhoof als ambachtelijk bakkersatelier

Wie kent het nog, de geur van vers gebakken brood en koek door de straten van het dorp. De bakker die aankondigt dat de verse producten weer te halen zijn en zijn lange nacht van noeste maar vooral ook…Eynderhoof als ambachtelijk bakkersatelier

30-06-2017 14:02 – Ingezonden door Redactie

Wie kent het nog, de geur van vers gebakken brood en koek door de straten van het dorp. De bakker die aankondigt dat de verse producten weer te halen zijn en zijn lange nacht van noeste maar vooral ook creatieve arbeid is volbracht. De geur van verse bakproducten die een spontane glimlach om je mond toveren. Je kunt het nog echt beleven in het limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind.
Op deze zondag in juli geven de bakkers en hun assistenten demonstraties in het bakken van vlaaien, wafels, en ander heerlijk gebak uit grootmoeders tijd. Er worden ook lekkere pannenkoeken gebakken. Ze staan terecht in het zonnetje, zoals vele ambachten dat gedurende het seizoen beleven. Onze bakploeg staat het hele jaar door garant voor de heerlijke producten die op het terras van het openluchtmuseum worden aangeboden. De ambachtelijke vlaaien, knapkoek en speltbroden vinden gretig aftrek en de krentenbollen worden door de jeugd in de bruine papieren zakken mee op de achterbank genomen om tijdens de rit naar huis al smakelijk te verorberen. Een groter compliment kun je als vrijwilliger niet krijgen.
De bakkers demonstreren het bakken van vlaaien, wafels, pannenkoeken en ander heerlijk gebak uit grootmoeders tijd. Uiteraard kunt u tegen vergoeding proeven van de door onze bakkers gebakken heerlijke lekkernijen. Alles zonder conserveringsmiddelen en met verse grondstoffen bereid natuurlijk. Het geheim zit vooral in het recept, dat door elke bakker wel een eigen tintje meekrijgt.
Ook zal de molenaar paraat staan om alles te vertellen over het malen van het meel. Het proces begint met het mais dat vanuit de graantrechter via de Jacobsladder en de kaar in de onderliggende molenstenen gestort en vermalen wordt. Na de stenen maling valt het gemalen mais een verdieping lager in de meelzakken. Allemaal te zien en te beleven in het museum in Eind.
Verder zijn veel van de oude ambachten in bedrijf en dat betekent dat er overal bedrijvigheid is op Eynderhoof. Voor de kinderen voldoende ruimte om te ravotten en te spelen en voor wie alles rustig vanaf een afstandje wil bekijken om te genieten van de heerlijke geur van vers gebakken brood  is voldoende plek op een van de terrassen om te genieten van koffie met vlaai, die natuurlijk op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.
De muziek wordt vandaag verzorgd door de accordeonist Fer Hendrix
Het museum is op 2 juli open van 13.00  tot  17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.eynderhoof.nl

Powered by Blog Grabber