Fotozoektocht Trage Wegen

Een veldweg, een kerkwegeltje…ze zijn dikwijls zo ‘oud als de straat’ maar dat beschermt ze natuurlijk niet tegen een sluipende verdwijning. Decennia geleden waren deze ’trage wegen’ onmisbaar maar na…Fotozoektocht Trage Wegen

09-10-2017 14:15 – Ingezonden door Redactie

Een veldweg, een kerkwegeltje…ze zijn dikwijls zo ‘oud als de straat’ maar dat beschermt ze natuurlijk niet tegen een sluipende verdwijning. Decennia geleden waren deze ’trage wegen’ onmisbaar maar na de opkomst van de auto werden ze dikwijls verwaarloosd. De volgende stap was snel gezet: een voor te ver geploegd, de weidedraad een paar meter opgeschoven…en de weg was weg.

De frustratie hierover was de aanzet tot de start van de werkgroep De Trage Weg Neerpelt. Met stafkaart en fototoestel trokken de leden het veld in en moesten al snel vaststellen dat in nauwelijks 25 jaar ruim een kwart van de trage wegen was opgedoekt.
Nochtans ging het in de meeste gevallen om ‘officiele’ wegen met dezelfde juridische bescherming als bv de Dorpsstraat of de Kerkstraat. Deze onverharde wegen staan opgetekend in de Atlas van de buurtwegen (van 1844!). Dit is een juweeltje van een historische kaartenmap met elk straat(je), sloot en huis keurig getekend.   De Atlas ligt ter inzage in het gemeentehuis, maar kan ook digitaal geraadpleegd worden( surfen naar de provincie Limburg of Geopunt.)
De ruim 10 jaar actie had resultaat. 9 veldwegen werden- soms na taai diplomatiek overleg- heropend.  

In totaal is dit meer dan 5 km trage weg. Enkele trage wegen werden door het gemeentebestuur verfraaid met een mooie houtkant. In 1 geval kwam de vrederechter tussenbeide, 2 x was er geen succes. De werkgroep staat momenteel op waakvlam, maar blijft alert. Zondag 15 oktober neemt ze deel aan de Dag van de Trage Weg. Vanaf de Wulp (Tussenstraat 1 in Neerpelt) vertrekt een fotozoektocht over …jawel, trage wegen. Vrij vertrek tussen 9u en 16u. Deelname bedraagt €2. Deelnemers krijgen een gratis drankje aangeboden.

Powered by Blog Grabber