Gregoriaans Uur Scola Cantorum Achel ?

Ook dit jaar presenteert de Schola Cantorum Achel op zondag 3 december om 15.00 uur haar Gregoriaans Uur in de kerk van Achel-Centrum. ??Gregoriaans Uur Scola Cantorum Achel ?

20-11-2017 15:00 – Ingezonden door Redactie

Ook dit jaar presenteert de Schola Cantorum Achel op zondag 3 december om 15.00 uur haar Gregoriaans Uur in de kerk van Achel-Centrum. ??Het thema van deze 49ste editie luidt: ‘De passies van de ziel’. Vreugde, verdriet, vrees en hoop, als basisgevoelens van ieder mens, zijn ook terug te vinden in de eeuwenoude liturgische gezangen.  Deze gezangen zullen vertolkt worden onder leiding van Rector Cantus drs. Wim Truyen. Musicus, organist en docent Joost Vermeiren bespeelt het Potvlieghe-orgel voor begeleiding van de samenzang. Zéér bijzonder is dat tijdens de intermezzo’s, Cedric Honings, een getalenteerde en jonge gitarist (18 jaar) uit het Limburgse Peer, werken zal vertolken van o.a. Bach en Agustin Barrios Mangoré. ??De ‘Schola Cantorum Achel’ is verbonden aan de Achelse Kluis. Deze St. Benedictusabdij van Achel kwam overigens recentelijk nog in het nieuws. Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, heeft toestemming gegeven aan de Braziliaanse katholieke leefgemeenschap ‘ Fazenda da Esperança’- boerderij van de hoop – om hier in het voorjaar 2018 haar intrek nemen. De koorzangers van de Schola zijn afkomstig uit verschillende kerkdorpen uit de buurt van de abdij, zowel aan Belgische en Nederlandse zijde. ?De Schola zingt het Gregoriaans volgens de traditionele regelgeving van de monniken van Solesmes.(Fr). In 1968 werd de Schola Cantorum opgericht naar aanleiding van het Tweede Vaticaans Concilie, dat toestemming verleende voor gebruik van de volkstaal in de Liturgie en waardoor het Gregoriaans geleidelijk en onafwendbaar teloor dreigde te gaan. ?De doelstelling van de Schola Cantorum Achel  is tweeledig: het Gregoriaans als religieus erfgoed te bewaren én de liefde voor het Gregoriaans, als “Klanken van Stilte” te promoten, middels de presentatie van het jaarlijks terugkerende Gregoriaans Uur. Toegangsprijs: € 10 inclusief zangprogrammaboekje en drankje achteraf. Meer info: www.achelsekluis.org/ schola

Powered by Blog Grabber