‘Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven’

Marga Vermue neemt op dinsdag 26 september afscheid als burgemeester van Cranendonck. Met een goed gevoel verruilt ze de gemeente na 5,5 jaar voor haar nieuwe standplaats, Sluis in Zeeuws-Vlaanderen. Vermue:…‘Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven’

23-09-2017 13:48 – Ingezonden door Roy de Leijer

Marga Vermue neemt op dinsdag 26 september afscheid als burgemeester van Cranendonck. Met een goed gevoel verruilt ze de gemeente na 5,5 jaar voor haar nieuwe standplaats, Sluis in Zeeuws-Vlaanderen. Vermue: “De afgelopen jaren is er een andere wind gaan waaien in Cranendonck.”

“Het is me opgevallen dat veel Cranendonckers Sluis kennen. Ze gaan er recreëren of hebben er een tweede woning”, vertelt Vermue, “toen ik hier burgemeester werd, hadden veel mensen in mijn omgeving nog nooit van Cranendonck gehoord.” Moeite met inburgeren heeft ze echter nooit gehad. Vermue: “Het warme gevoel van welkom zijn in Cranendonck was er al meteen vanaf het moment dat ik aankwam op het vliegveld in Budel.”

Haar terugkeer naar Zeeland is zeker niet ingeven door heimwee. Vanuit Oudelande, waar haar man Huib en oudste zoon een agrarisch bedrijf en mini-camping runnen, is het nog altijd drie kwartier rijden naar Sluis, aldus Vermue: “Voorop staat dat een gemeente bij mij moet passen. Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Dat heb ik hier gedaan en dat zal ik in de toekomst blijven doen.”
De vertrekkende burgemeester baarde kort na haar aantreden opzien met een optreden tijdens de Budelse zittingen. Later nam ze deel aan ‘Dancing with the Cranendonck Stars’. “Bij de zittingen speelde ik mijn fictieve Zeeuwse zus Annie, die het maar vreemd vond dat ik naar Cranendonck vertrok. Het was een leuke manier om iets anders van mezelf te laten zien. Vooraf heb ik nog wel even getwijfeld. Daarom heb ik eerst pastoor Felie Spooren naar zijn ervaringen gevraagd. Hij stond een jaar voor mij op het podium met de Buulse Blèèrköp.”
Haar liefde voor het carnaval kan ze ook kwijt in Sluis. “Ook in Aardenberg wordt carnaval gevierd”, weet Vermue. Aardenberg is een van de liefst zeventien kernen van de grensgemeente. Het is een van de uitdagingen die haar te wachten staan. Vermue: “Sluis was op zoek naar een actieve verbinder en netwerker. Dit in de breedste zin van het woord. Het zal moeilijk worden om overal te zijn, maar met Facebook en Twitter kun je al veel mensen bereiken.”

Ze geeft aan dat haar vertrek voor een aantal mensen waarschijnlijk op een onverwacht moment kwam. Vermue: “Ik had ook absoluut geen haast om te vertrekken, maar in mijn werkzame leven ben ik eigenlijk nooit ergens heel lang gebleven. Je leert iets van iedere plek. Ik heb in Cranendonck in ieder geval een brok ervaring opgedaan als voorzitter van het college en de gemeenteraad. Veel inwoners kennen mij vooral vanuit mijn ceremoniële rol als burgemeester, maar er zijn er meer, zoals de rol van mediator, coach en verbinder.”

Al tijdens de eerste kennismaking met Cranendonck werd Vermue geconfronteerd met een complex dossier: de verbouwing van het gemeentehuis. Ook de komst van asielzoekers naar Budel en Budel-Dorplein hield de gemoederen flink bezig. Vermue: “De grootste les die ik heb geleerd is om te luisteren naar de beweegredenen van mensen. Daarbij is het belangrijk om te achterhalen wat iemand precies bedoeld. Je moet mensen het gevoel geven dat je ze serieus neemt.” Dat wil echter niet zeggen dat alles kan. “Nee, is ook een antwoord”, aldus Vermue.

Een van de dingen die Vermue gaat missen is het Cranendonckse wielerclubje waarmee ze twee dagen in de week op de pedalen stond. “Daar maakte het niet uit dat ik burgemeester ben. Ik werd meteen flink uitgetest. Ook moest ik gewoon mee op kop rijden”, lacht Vermue.

Vermue heeft het gevoel dat ze Cranenconck beter achter laat, dan dat ze de gemeente aantrof: “De afgelopen jaren is een andere wind in Cranendonck gaan waaien. Daarvoor was de gemeente weinig extern gericht. Er waren veel eilandjes. Natuurlijk is niet alles vlekkeloos verlopen, maar er is wel duidelijk verbetering zichtbaar.”

Het Hof van Cranendonck is een van de dossiers waar ze met minder voldoening op terugkijkt. Vermue: “Dat heeft veel tijd en energie gekost.” Ze vindt het jammer dat plannen in de prullenbak zijn beland. “Het blijft echter een mooie plek, die zich leent voor nieuwe ontwikkelingen.”
De vertrekkende burgemeester vindt dat de inwoners van Cranendonck best wat trotser op hun gemeente mogen zijn. “Het is makkelijk om vanaf de zijlijn iets te roepen. Zeker als je ziet wat er de afgelopen jaren allemaal is gerealiseerd. De ontwikkelingen rondom het DIC in Budel-Dorplein zijn bijvoorbeeld jarenlang stil blijven liggen.”
Als burgemeester werd ze ook geconfronteerd met groot leed van inwoners. Zo maakte de zelfmoord van een tiener uit Maarheeze een diepe indruk op haar.
Desondanks blijft het vak van burgemeester grandioos, vindt Vermue: “Als burgemeester sta je heel dicht bij de mensen.”

Marga Vermue neemt op dinsdag 26 september afscheid van de gemeente Cranendonck. Dit gebeurt tijdens een bijzondere raadsvergadering, die om 19.00 uur begint. Omstreeks 20.00 uur begint de openbare receptie.

Powered by Blog Grabber