Het publiek is de ster van eerste editie Ameezing Budel

De zomervakantie wordt in Budel luidkeels ingezet met de eerste editie van Ameezing Budel. Niet de artiesten op het podium, maar de mensen op de Markt staan bij het meezingfestival centraal. Zij kunnen…Het publiek is de ster van eerste editie Ameezing Budel

10-07-2017 11:23 – Ingezonden door Roy de Leijer

De zomervakantie wordt in Budel luidkeels ingezet met de eerste editie van Ameezing Budel. Niet de artiesten op het podium, maar de mensen op de Markt staan bij het meezingfestival centraal. Zij kunnen op zaterdag 15 juli bijna zestig nummers lang meeblèren.
Ameezing Budel is een initiatief van Budelnaar Marc Vos en de plaatselijke horecaondernemer Jurgen van Riet van De Brasser. Met vocaal ensemble Quintessens, de groep De Knoterbehren en de coverband Up to Eleven legde het tweetal eerder dit jaar al de basis voor het meezingfestival. Vervolgens werd er op zoek gegaan naar lokale prominenten. Daarbij werd ook gespeurd naar bekende Cranendonckers die niet per se gekend zijn om hun zangtalent. In de praktijk bleek het echter een hele klus om deze mensen het podium op te halen. Van Riet: “Wij hebben hiervoor nog wel een aantal leuke ideeën, maar die bewaren we voor volgend jaar.”
Wel wist de organisatie met onder meer de Buulse Blèèrköp, Rolf Simons, oud-Tweede Kamerlid Karin Straus, We MéLe en Tino Novelli artiesten met de nodige podiumervaring te strikken.
Ameezing Budel bestaat uit verschillende blokken. Vos: “We starten met het koor, daarna is er een uur carnavaleske muziek en vervolgens is het de beurt aan de bandartiesten. De avond wordt afgesloten met een optreden van Up to Eleven. Alle genres komen aan bod. Van muziek uit de jaren zestig tot aan Clean Bandit van nu en alles wat daar tussenin zit.”
Het wordt een interactieve show, aldus Vos: “Waar het normaal gesproken draait om de artiesten op het podium zijn de rollen ditmaal omgekeerd. Het publiek is de ster van de avond. Het is onze bedoeling om de mensen op de Markt aan het zingen te krijgen.” Van Riet vult aan: “Zij moeten de decibellen gaan produceren.”
Het publiek krijgt hiervoor ruim de tijd. Vos: “We gaan vijf uur lang aan een stuk door. Er zijn geen pauzes. Ook niet tijdens de podiumwisselingen.”

Bij het podium op de Markt, dat tegenover Het Schepenhuis wordt geplaatst, komen grote beeldschermen waarop de tekst van de nummers verschijnt. Vos: “De mensen kunnen de liedteksten ook op hun telefoons volgen.” Een keertje van tevoren oefenen is ook mogelijk. Van Riet: “Alle nummers komen dit weekend online te staan op de website.”
Een catwalk, een spectaculaire lichtshow, grote ballonnen én een kisscam moeten de sfeer verder verhogen. Vos: “Ook is er een camera die het publiek volgt, zodat de mensen zichzelf op de schermen terug kunnen zien.” Daarnaast is er wedstrijd luchtgitaar spelen en op het one-minute-of-fame-podium midden op de Markt kunnen mensen uit het publiek naar de microfoon grijpen.

Als het aan Vos en Van Riet ligt wordt Ameezing Budel, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Prowise, Lacom Machinefabriek en Upstairs, een blijvertje. Van Riet: “Maar eerst willen we kijken hoe het dit jaar gaat lopen.” Ideeën voor de toekomst zijn er echter al wel. Van Riet: “We denken bijvoorbeeld aan een combinatie met Budel on the Rocks en/of aan een programma voor kinderen. Zo is er in Valkenswaard ook een Ameezing Kids.”
Vos: “Het succes is natuurlijk mede afhankelijk van het weer. We houden met alles rekening. Zo kunnen we er in een laat stadium nog voor kiezen om een gedeelte van het plein te overkappen.”
Ameezing Budel op zaterdag 15 juli begint om 20.00 uur. De entree is gratis.
Meer info: www.ameezingbudel.nl

Powered by Blog Grabber