IVN paddenstoelenwandeling in de Herbertusbossen

Herfst is paddenstoelentijd bij uitstek. En waar kan je ze beter bekijken dan in de Herbertusbossen en bij Kapellerput in Heeze? Van oudsher is dit een rijk paddenstoelengebied. Om de herfst te beleven…IVN paddenstoelenwandeling in de Herbertusbossen

10-10-2017 09:27 – Ingezonden door Redactie

Herfst is paddenstoelentijd bij uitstek. En waar kan je ze beter bekijken dan in de Herbertusbossen en bij Kapellerput in Heeze? Van oudsher is dit een rijk paddenstoelengebied. Om de herfst te beleven organiseren IVN Asten-Someren en Heeze-Leende daarom op zondag 15 oktober een paddenstoelenwandeling in dit gebied. Voor kinderen is de start om 13.30 uur en voor volwassenen om 14.00 uur. We vertrekken vanaf de parkeerplaats van het crematorium aan de  Somerenseweg in Heeze. Deelname aan de wandeling is gratis.

Vroeger wisten de mensen niet waar paddenstoelen vandaan kwamen. Ze dachten dat als heksen in het rond dansten er een kring van paddenstoelen kwam of dat de duivel een ei had weggelegd. Daarom hebben ze soms sprookjesachtige namen, zoals heksenboter, elfenbankje, heksenkring of duivelsei. En nog weet men het niet: wordt een duivelsei gebakken in heksenboter? Wie eet er van eekhoorntjesbrood? Rusten elfjes echt uit op de paddenstoelen?
Paddenstoelen zijn intrigerend en hebben een belangrijke functie als opruimers in de natuur. In de herfst zijn er de meeste te zien. Als het lekker vochtig is en nog een beetje warm dan zie je ze uit de grond komen. Als je geluk hebt tenminste. Gelukkig staan er in de Herbertusbossen elk jaar weer veel paddenstoelen.
Tip: neem een spiegeltje mee, dan kan je de paddenstoelen aan de onderkant bekijken en zie je welke soort het is: een plaatsjeszwam of een gaatjeszwam. En je kan de kleur van de sporen zien.

Nieuwsgierig geworden? De natuurgidsen van IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren nemen u graag mee voor een wandeling in de Herbertusbossen. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Voor informatie zie de websites van IVN Heeze-Leende en Asten-Someren: www.ivn.nl/afdeling/heeze-leende en www.ivn.nl/afdeling//asten-someren

Powered by Blog Grabber