Lezing IVN Cranendonck

Op maandag 19 februari om 20.00 uur organiseert IVN Cranendonck een lezing over platentektoniek, het ontstaan van bergen, aardbevingen, vulkanen, tsunami’s. Hans de Jong komt ons op een boeiende wijze vertellen wat de oorzaken en gevolgen zijn van de bewegingen van de aardkorst.  Lezing IVN Cranendonck

15-02-2018 15:10 – Ingezonden door Redactie

Op maandag 19 februari om 20.00 uur organiseert IVN Cranendonck een lezing over platentektoniek, het ontstaan van bergen, aardbevingen, vulkanen, tsunami’s. Hans de Jong komt ons op een boeiende wijze vertellen wat de oorzaken en gevolgen zijn van de bewegingen van de aardkorst.  

Niets is vast op onze aarde. Alles stroomt en alles beweegt. Zelfs het hardste gesteente verandert op den duur van plaats. De beweging van de werelddelen over de aarde heet platentektoniek. Langs grote stroken schuiven ze uit elkaar of juist naar elkaar toe, of langs elkaar. Het gaat heel langzaam; in een mensenleven merk je daar niets van ….. hoewel, soms worden we opgeschrikt door een aardbeving of een vulkaanuitbarsting. Vulkanen hebben we niet in Nederland, maar ongeveer twee maal per eeuw is er in Nederland een krachtige aardbeving. De laatste was op 14 april 1992. In Roermond was er toen veel schade. Aardbevingen, vulkanisme en ook het ontstaan van gebergten worden veroorzaakt door de platentektoniek. Veel van de bewegingen van de aardkorst gaan niet geleidelijk, maar met schokken. Op een heel aantal plaatsen op onze aarde komen deze schokken veel vaker voor dan bij ons. Daar merken ze veel meer van de platentektoniek. Hans de Jong vertelt ons hoe dat komt. De lezing gaat door op de locatie van IVN Cranendonck (Hoge weg 1a in Maarheeze). Alle belangstellenden zijn welkom, de entree is gratis. Graag aanmelden bij: mariaalders05@gmail.com of tel. 0031 495-591973.

Powered by Blog Grabber