Niet alleen binken hebben spierballen

Het beeld dat de smid een afgetrainde indrukwekkende verschijning is die met heel veel kracht het ijzer weet te vormen en te buigen is natuurlijk helemaal verkeerd. Daar gaat het bij het bewerken van ijzer…Niet alleen binken hebben spierballen

22-09-2017 11:24 – Ingezonden door Redactie

Het beeld dat de smid een afgetrainde indrukwekkende verschijning is die met heel veel kracht het ijzer weet te vormen en te buigen is natuurlijk helemaal verkeerd. Daar gaat het bij het bewerken van ijzer helemaal niet om. Sterker nog, de smeden zijn mannen met een normaal postuur, maar wel met een grote portie gedrevenheid, creativiteit en vooral slim en doordacht. Met zo weinig mogelijk energie vooral het gereedschap en de invloeden van vuur en water het werk laten doen. Uiteraard is het zwaar werk, maar dat zit vooral in de omvang van de werkstukken en het soortelijke gewicht van ijzer. Maar, waar zie je het vakmanschap nog? Uiteraard, in het limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind.

Met veel enthousiasme, geduld en inspiratie nemen de smeden ook deze zondag de bezoekers mee in de wondere wereld van het smeden. Daarbij kan iedereen kennis maken met de eeuwenoude kunst van het oude ambacht dat vooral in vroegere tijden van levensbelang was voor de boeren en zelfstandigen in een dorp. Er moest goed voor het werktuig gezorgd worden en in sommige gevallen een slimme oplossing om de bewerking van het land en de omgeving te kunnen uitvoeren. De smedengroep geeft uitgebreid uitleg over materialen en gereedschappen en gaan het ijzer smeden als het heet is. Ben je geinteresseerd in een uitgebreide kennisoverdracht, geef het vooral door. Want in het limburgs openluchtmuseum is het niet alleen gezellig, daar worden ambachten ook gekoesterd en overgedragen op de volgende generatie. Een dorpsbeeld zonder de muziek van de hamer op het zwarte aambeeld is ondenkbaar.

OP deze zondag wordt een groot spektakel van stationair motoren opgezet die heel bijzondere machines aandrijven. Ook de gerestaureerde drie cilinder Bronsmotor loopt deze dag als een zonnetje. Bijzonder is ook de Amerikaanse tractor uit 1949 die gerestaureerd is door de smedengroep, gewoon als een uit de hand gelopen hobby en uitdaging. Verder is er een grote verzameling stationaire water gekoelde motoren te zien o.a. de Lister en Jenbach.  Verder is Wim Bergh uit Nederweert aanwezig met enkele zelfgemaakte werktuigen. Iets unieks en zeker voor de kenner een indrukwekkend staaltje vakmanschap.

Wandelen door de natuurgebieden van Nederweert
Ook deze zondagmiddag zijn de oude ambachten in bedrijf.  Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. De imkers gaan deze dag met u wandelen in de Peelvennen (Schoorkuilen, Sarsven en de Banen) o.l.v. de natuurgids Lei Reemers.  Deze mooie natuurwandeling start om 15:00 uur en vooraf aanmelden wordt gevraagd. (Vertrek vanuit Eynderhoof om 14.45 en aanmelden via 06-51277481 Cor Veldpaus).

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.
De muziek is vandaag van de accordeonist Jo Rutjens.

Powered by Blog Grabber