Prachtige aanwinsten voor de Teutenkamer?

De geschied- en heemkundige kring van Hamont-Achel ontving eind augustus van de teutenfamilie Heuvels uit Borkel en Schaft enkele prachtige stukken koperwerk, waaronder een mooi verzorgde draaglantaarn…Prachtige aanwinsten voor de Teutenkamer?

03-09-2017 20:03 – Ingezonden door Redactie

De geschied- en heemkundige kring van Hamont-Achel ontving eind augustus van de teutenfamilie Heuvels uit Borkel en Schaft enkele prachtige stukken koperwerk, waaronder een mooi verzorgde draaglantaarn en een tabaksdoos. Maar een bijzonder volkskunstwerk is de platte koperen plaat van 23 op 7 cm met aan beide zijden gegraveerde afbeeldingen van molens, kerkjes, een schuurtje, een man met paard en kar en dat allemaal uitgevoerd door de teut, Theodoor Heuvels, zelf. Die was niet alleen textielteut, maar hij was ook bedreven in het oude koperslagersvak en was bovendien een zeer bekwaam beestencastreerder. Al die stukken zijn vanaf heden te bewonderen in de Teutenkamer. Op zaterdag 2 september is de Teutenkamer open van 14 tot 17 uur. Je vindt ze in het ursulinenklooster, Kloosterstraat 2, Hamont. Wie meer wil weten over de reizende handelaars uit onze streken, hier actief vanaf de 16de eeuw tot de jaren 1930, moet zeker eens een kijkje komen nemen in de Teutenkamer te Hamont. Daar wordt haarfijn het fenomeen van de teutenhandel toegelicht en mooi geïllustreerd met erfgoed.

Powered by Blog Grabber