Publiekswandeling Domein de Bever

HAMONT-ACHEL – Domein De Bever krijgt de komende maanden een heuse facelift. Aan de hand van vier deelprojecten brengt de stad Hamont-Achel in samenwerking met het Regionaal Landschap Lage Kempen en het…Publiekswandeling Domein de Bever

18-11-2017 11:24 – Ingezonden door Redactie

HAMONT-ACHEL – Domein De Bever krijgt de komende maanden een heuse facelift. Aan de hand van vier deelprojecten brengt de stad Hamont-Achel in samenwerking met het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Agentschap voor Natuur en Bos de natuur opnieuw in topconditie. Dat werd reeds gecommuniceerd tijdens een persvoorstelling eind oktober.

Tijdens een publiekswandeling op het domein worden de verschillende deelprojecten – vijverherstel, heideherstel, het kappen van bomen en het aanleggen van een ontdekkingspad met educatieve belevingselementen – binnenkort verder toegelicht aan alle geïnteresseerde inwoners.  

“We nemen domein De Bever grondig onder handen met het oog op natuurherstel”, vertelt schepen van milieu Guy Joosten. “Participatie speelt hierin een grote rol. Daarom doen we een beroep op de deskundigheid van zowel belangengroepen als eigen inwoners. Ook nodigen we iedereen uit om op zondag 19 november naar onze publiekswandeling te komen. Hier leggen we op de locatie zelf uit welke werken er plaatsvinden, hoe deze worden uitgevoerd en waarom ze zo nodig zijn.

Deze wandeling start om 10.00 uur aan domein De Bever (Beverbekerdijk 50). Binnen het kader van vijverherstel, vond er gisteren op domein De Bever alvast een eerste afvissing plaats. Hiervoor rekent het stadsbestuur op een werkgroep van LIKONA, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie, en lokale vissersverenigingen. Het afvissen gebeurt aan de hand van een elektrisch stroomveld waardoor de vissen gemakkelijk gevangen kunnen worden. Bovendien blijven de vissen dankzij deze methode in een goede conditie en lopen ze geen enkele schade op.

In de loop van het najaar van 2017 en het voorjaar van 2018 zullen er nog verschillende afvissingen plaatsvinden. De vissen worden uitgezet op andere vijvers en waterlopen in Hamont-Achel zoals in de oude beek, op de Tomp en in het Hageven. Eens de vijver op domein De Bever volledig visvrij is, wordt het water afgelaten zodat het slib en het agressieve parelvederkruid verwijderd kan worden. Deze exoot overwoekert namelijk een groot deel van de vijver en bedreigt zo andere fauna en flora.

Wil je meer weten over de inrichtingswerken op domein De Bever? Neem dan een kijkje op www.beleefdebever.be.

Powered by Blog Grabber