Rembrand mag niet meer op de ladder

Op zondag 15 oktober is het Dag van de Schilders bij Eynderhoof. We vragen ons wel eens af onder welke omstandigheden en met welke middelen de beroemden der aarde in het verleden hun schilderskunsten hebben verricht. Er waren geen winkels met hobbyproducten en de verschillende ingredienten voor de verf…Rembrand mag niet meer op de ladder

14-10-2017 11:18 – Ingezonden door Redactie

Op zondag 15 oktober is het Dag van de Schilders bij Eynderhoof. We vragen ons wel eens af onder welke omstandigheden en met welke middelen de beroemden der aarde in het verleden hun schilderskunsten hebben verricht. Er waren geen winkels met hobbyproducten en de verschillende ingredienten voor de verf en het doek werden door experimenteren ontdekt of opnieuw uitgevonden. Hoe bijzonder ook de creativiteit waarmee de minderbedeelden der aarde de gasten in hun huis op een verkeerd been wisten te zetten door houtnerf en steenstructuur te faken met door de schilder gemaakte kunstobjecten.

Het limburgs openluchtmuseum heeft haar eigen kunstenaars die heel bescheiden hun werk doen in de schuur Broabe. Een echt schildersgilde dat zich niet alleen op de producten richt maar vooral steeds op zoek is naar creatieve oplossingen en het verbeteren van de producten in en om de woning. Deze zondag demonstreert het schildersgilde oude schildertechnieken, zoals marmerimitatie en andere kunstzinnige opdrachten. De vraag hoe men gebrandschilderd glas maakt en dit door de glazenier verwerkt wordt  tot onbetaalbaar glas in lood dat een prachtige aankleding van huis of kerk is, zal op deze zondagmiddag beantwoord worden. Ook worden de geheimen onthuld hoe vroeger verf werd gemaakt en hoe met potmolens en lijnoliemolentjes en door het mengen en wrijven van aardverfstoffen verf tot stand komt. En daarmee is de cirkel rond, want op deze originele wijze maakte ook Rembrandt zijn verf voor de nachtwacht en genieten we nog steeds van de doeken van alle andere Hollandse meesters. Kortom, laat u verrassen door de mannen van Eynderhoof in de witte jassen. Ze zullen u zeker gaan verrassen.
U kunt natuurlijk in de herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door de bakkers in het bakhuis van dit mooie en gezellige openluchtmuseum.
De muziek is vandaag van The Old Dixie Rick. Openluchtmuseum Eynderhoof is gelegen Milderspaat 1 in Nederweert – Eind

Powered by Blog Grabber