Sint-Jansgilde huldigt zes jubilarissen tijdens feestelijke Ommeganck

Tijdens de jaarlijks “Ommeganck” van het Sint-Jansgilde Soerendonk, op 27 juni, werden een zestal  jubilarissen gehuldigd voor hun verdiensten bij het Sint-Jansgilde Soerendonk en tevens werden er twee…Sint-Jansgilde huldigt zes jubilarissen tijdens feestelijke Ommeganck

10-07-2017 11:24 – Ingezonden door Redactie

Tijdens de jaarlijks “Ommeganck” van het Sint-Jansgilde Soerendonk, op 27 juni, werden een zestal  jubilarissen gehuldigd voor hun verdiensten bij het Sint-Jansgilde Soerendonk en tevens werden er twee “nieuwe” gildebroeders ingewijd.

Kermis dinsdag 27 juni verzamelde de gildebroeders en gildezusters van het Sint-Jansgilde zich  vroeg in de ochtend bij het gildehuis “De Bout” voor de traditionele “Ommeganck”. Alvorens de dag te beginnen met de Heilige Mis in de kerk van Soerendonk, die werd voorgegaan door pastoor Sip, werd
de pas nieuwe koning Toni Ras voor de eerste keer, thuis afgehaald. De koning stond vol trots te wachten op de komst van het gilde. Na aankomst van het gilde bij het huis van de koning verzocht kapitein Leo Vos de koning zijn intrede te doen in het gilde. Na afloop van de Heilige Mis brachten de vendeliers een vendelhulde aan het geestelijke gezag waarna het Sint-Jansgilde naar gemeenschapshuis “Den Donck” trok, waar onder het genot van een kopje koffie en een broodje deze feestelijke dag werd begonnen.
Hierna trok het gilde verder naar Party centrum Antoine. Bij Party centrum Antoine werd als eerste de nieuwe deken Marinus Antens door eerste deken Jos van Gennip geïnstalleerd, door het opsteken van de palmtak op de hoed. Kapitein Ronnie Ras nam vervolgens het woord om als eerste de twee vijfentwintig jarige jubilaris, Marinus Antens en gildeheer Jan-Willem de Jong te huldigen. Beide gildebroeders ontvingen uit handen van kapitein Ronnie Ras de zilveren draagpenning van het gilde voor hun 25 jarig lidmaatschap. Gildebroeder Wim van Eerd werd vervolgens gehuldigd voor zijn vijfentwintig jaar als vendelier bij het gilde, waarna vervolgens Frits Staals en Bert Staals werden gehuldigd als respectievelijk vijftig jaar vendelier en zestig jaar tamboer. Hierna werd als laatste tamboer Giel Ras gehuldigd voor zijn vijftig jarig lidmaatschap van het gilde. Kapitein Ronnie Ras overhandigde hiervoor het bronzen beeldje van een tamboer.
Hierna nam Roeland van Hooff namens de kring het woord over om de jubilaris namens de kring in het zonnetje te zetten voor zijn verdienste bij het gilde. De jubilarissen ontvingen hiervoor namens de kring dan ook de bijpassende kringonderscheiding.
Nadat alle aanwezig de jubilarissen hadden gefeliciteerd trok het gilde verder naar de Sint-Jansboom aan de Heuvel, die was versierd door de omwonende. Bij de Sint-Jansboom werden twee nieuwe leden, tamboer Jelle Aarts en vendelier Koen Aarts, als nieuw lid ingewijd van het Sint-Jansgilde.
Tijdens de inwijding draaide vaandrig Johan Aarts, het vaandel over de twee hoofden van zijn zoons.

Na de vendelhulde aan onder andere de jubilarissen en de twee nieuwe leden trok het gilde verder naar Cranendonck om bij het kasteeltje de vendelhulde te brengen aan het wereldlijk gezag waarna het gilde verder trok, met nog enkele tussenstops, naar gildehuis “De Bout” en Party centrum Antoine voor het afsluiten van de Ommeganck 2017. Het Sint-Jansgilde kan terug kijken op een geslaagde Ommeganck. Het gilde kan nu vooruit gaan kijken naar de fietsdriedaagse die op 8,9 en 10 augustus zal plaatsvinden.

Powered by Blog Grabber