Supergum terug van (nooit echt) weggeweest

“I crashed an airplane, i chrashed an airplane with my foot…” Op zaterdag 2 september staat ook Supergum op de affiche van Rock Monsieur in Hamont. Deze band kende heel wat succes in 1997 toen hun grote…Supergum terug van (nooit echt) weggeweest

28-08-2017 19:01 – Ingezonden door Redactie

“I crashed an airplane, i chrashed an airplane with my foot…” Op zaterdag 2 september staat ook Supergum op de affiche van Rock Monsieur in Hamont. Deze band kende heel wat succes in 1997 toen hun grote hit ‘Airplane’ uitkwam en ze hoog scoorden in hitlijsten zoals De Afrekening op Studio Brussel. Nu, 20 jaar na het uitbrengen van dit succesnummer en 10 jaar nadat de band  er een punt achter had gezet, is het tijd voor een comeback! Ze doen dit met enkele reünieconcerten en dat zullen we geweten hebben! Een interview met de Neerpeltse zanger Gert Verhaeren.

Kan je de geschiedenis van de band beschrijven?

Supergum is ontstaan uit ex-leden van The Sideburns en Nonkel Werner. Maar na enkele optredens kwam de band op een zijspoor. Ondertussen werd ik ingelijfd in de Hamontse rockband Ivy als tweede gitarist. Wel bleef ik solo, onder de naam Generation Fy, nummers van Supergum spelen in de voorprogramma’s. Toen Ivy op zijn laatste benen begon te lopen had drummer Inno Beks tapes naar platenlabels gestuurd, met op de achterkant ook enkele nummers van Supergum. BOOM! Records bood me meteen een contract aan, maar er was een probleem: er was nog geen complete band. Peter Janssen, zanger van Ivy, had op dat moment andere toekomstplannen maar spoorde me aan om  Wuip (Guido Vanbussel) op de bas te laten spelen en Inno op drums en dat contract zéker te tekenen! Dan kon hij ‘in vrede’ Ivy ontbinden. Supergum vloog er meteen in en eind november 1997 kreeg BOOM! onze single ‘Airplane’ op de radiozender Studio Brussel geplugged. De song werd meerdere keren per dag gedraaid, we kregen een mooie notering in De Afrekening en zo kwamen ook de optredens binnen gestroomd.

In 2001 werd de band tijdelijk stilgelegd na wat personeelswissels. In 2004 kwamen we met de oorspronkelijke band nog eens wat samen om wat te repeteren voor de fun. We schreven ons in op het Weerter Amateur Festival zonder dat we iemand lieten weten dat we terug aan het spelen waren. We wonnen dat concours en mochten openen in de Marquee op Bospop 2004 te Weert en waren we weer vertrokken voor een leuke reis tot 2007. Toen werd de band definitief opgedoekt.

Wat was jullie opmerkelijkste optreden doorheen de jaren?

Met voorsprong ons optreden in de gevangenis van Antwerpen! Daar zaten zowat alle soorten delinquenten in voorhechtenis (moordenaars, dieven, overvallers, …). We kregen strikte richtlijnen over hoe het optreden moest verlopen. Maar na een nummer of 4 speelde toenmalig bassist Sven Kwanten de snaar van zijn bas over! De gedetineerden begonnen uiteraard een beetje zenuwachtig te worden omdat ze hun uurtje vertier in het water zagen vallen. Gelukkig kreeg drummer Inno dat in de gaten en begon hij een drumsolo te spelen wat veel indruk maakte op de gevangenen. Ondertussen kon Sven zijn bas herstemmen om daarna op 3 snaren verder het optreden uit te spelen. Maar door de ontstane stress ten gevolge van het korte oponthoud brak er een woordenwisseling uit tussen 2 vrouwelijke gedetineerden toen ze de zaal moesten verlaten. Meteen na het optreden kregen wij een rondleiding in de gevangenis en begonnen die vrouwelijke gedetineerden met elkaar te vechten. Hierdoor ging er een veiligheidsalarm af voor het hele gebouw en moesten we ons laten opsluiten in één of andere centrale controlekamer tot alles was opgelost. Spannend, maar zeker een optreden om nooit meer te vergeten!

Jullie geven momenteel enkele reünieconcerten. Welke optredens staan er nog op de planning?

Eigenlijk het vieren van het 20-jarig bestaan op onze glorieuze doortocht op StuBru met onze single “Airplane!” én toevallig zijn we ook precies 10 jaren geleden gestopt met de band. Dus, dubbel feest! Eerst is er het gratis festival Rock Monsieur op zaterdag 2 september op het Marktplein te Hamont. En op 3 november staan we in de TOS in Peer samen met de 70-80-90-Tribute band 20th Century Rox (waar 3/4e van Supergum ook in speelt!). We hebben bewust beslist om de reünieconcerten heel lokaal te houden in 2017-2018. We zien wel of er nog iets gaat binnenstromen. Grote ambities koesteren we niet meer. En aangezien dat ons nieuwe, extra groepslid Tom Neeskens momenteel in een stroomversnelling zit met zijn band Speed Queen, is er voor ons geen reden meer om nog veel ambities te hebben op onze “oude dag”!

Powered by Blog Grabber