Wat wordt het: Pelt, Dommelpelt of Pelten?

De jury heeft na een meer dan vier uur durende samenkomst in Dommelhof op 7 oktober uiteindelijk een beslissing genomen over de laatste drie mogelijke namen voor de nieuwe fusiegemeente. Op een strak gestructureerde…Wat wordt het: Pelt, Dommelpelt of Pelten?

14-10-2017 11:28 – Ingezonden door Redactie

De jury heeft na een meer dan vier uur durende samenkomst in Dommelhof op 7 oktober uiteindelijk een beslissing genomen over de laatste drie mogelijke namen voor de nieuwe fusiegemeente. Op een strak gestructureerde wijze heeft een jury van 36 inwoners uit Neerpelt en Overpelt de drie overblijvende namen uit de lange lijst voorstellen bekend gemaakt. Vanaf 16 tot en met 31 oktober kan iedere inwoner vanaf 12 jaar meestemmen voor de uiteindelijke nieuwe naam van onze samengestelde gemeente. De nieuwe naam wordt op 4 november bij het Sint-Maarten feest onthuld tijdens een groots opgezette vuurshow op de Oude Markt in Overpelt. De nieuwe naam zal op een verrassende manier in deze show verschijnen.  De volksjury bestond uit 36 personen die grotendeels werden geloot uit een lijst van 143 kandidaten. Daaronder zaten ook drie mensen van de heemkundige kringen uit Neerpelt, Overpelt en Sint-Huibrechts-Lille en twee vertegenwoordigers van de cultuurraden. Bij het samenstellen van de jury werd wel rekening gehouden met een gelijk aantal personen uit de beide gemeenten en met het geslacht en de leeftijdscategorie. De jury heeft na een algemene toelichting van naamexpert Vic Mennen een aantal criteria opgesteld waaraan een gemeentenaam moet voldoen. Voor elk van de drie gekozen namen is er dan ook een motivering aan toegevoegd.?1) Dommelpelt: Als een van de oudste rivieren van Limburg heeft de Dommel ons altijd gescheiden. In de toekomst gaat hij ons verbinden. In de naam zijn zowel Dommel als Peel verwerkt. Dit zijn herkenbare landschapselementen. Het stukje Pelt verwijst naar beide gemeenten en voelt hierdoor voor de inwoners vertrouwd aan. Het is een frisse jeugdige naam met een mooie uitstraling.?2) Pelt: Een heldere, krachtige naam met historische achtergrond. De naam is reeds gekend als gemene deler van de huidige gemeentenamen. Pelt is zeer herkenbaar, reeds ingeburgerd en gemakkelijk in gebruik. (Ik smelt voor Pelt!)?3) Pelten: Het samenvoegen van twee gemeenten die beide Peltenaren als inwoners hebben moet de naam Pelten opleveren. Zo blijft in de nieuwe naam toch de historie bewaard. De naam geeft aan dat er voor de fusie meer dan één Pelt was. Pelten klinkt waardevol, goed in de mond en is bovendien het meest aanvaardbare voor beide gemeenten. ?Stemmen op een van de drie namen kan dus vanaf maandag 16 oktober via de website www.fusieneerpeltoverpelt.be. Iedere inwoner vanaf 12 jaar kan één stem uitbrengen. Om hierop controle te houden is het nodig om bij het stemmen het persoonlijke rijksregisternummer in te geven. Voor inwoners die niet over internet beschikken of moeite hebben om online te stemmen is er een mogelijkheid om een stem uit te brengen tijdens de openingsuren in een van de bibliotheken van Neerpelt of Overpelt of in Dienstencentrum BinnenHOF in Neerpelt op maandag van 12.00 tot 16.45 uur. Op 18 december zullen de gemeenteraden van beide gemeenten een definitieve beslissing nemen over de fusie en over de naam die deze nieuwe gemeente zal dragen. Als alles goed verloopt is de fusiegemeente vanaf 1 januari 2019 een feit.?

Foto’s: Marc Faes

Powered by Blog Grabber