‘We zijn een echte gezelligheidsvereniging’

Carnavalsvereniging De Gekke Yuppen uit Budel-Schoot bestaat 11 jaar. Dit carnavalsjubileum wordt op zaterdag 18 november gevierd met een grote feestavond in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot….‘We zijn een echte gezelligheidsvereniging’

18-11-2017 11:49 – Ingezonden door Roy de Leijer

Carnavalsvereniging De Gekke Yuppen uit Budel-Schoot bestaat 11 jaar. Dit carnavalsjubileum wordt op zaterdag 18 november gevierd met een grote feestavond in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot.

Carnavalsvereniging De Gekke Yuppen is een van de vele loopgroepen uit Budel-Schoot die kleur geven aan de Cranendonckse optochten. Basisschool De Wereldwijzer is de kraamkamer van veel van deze verenigingen. Naar goed voorbeeld van onder andere De Gekke Bekken en De Flierefluiters is het idee voor de jubilerende carnavalsgroep daar in de schoolbanken ontstaan.

De Gekke Yuppen werd in 2007 opgericht door een clubje leerlingen uit groep 7. “Het carnaval leeft enorm in Budel-Schoot”, weet Robert Saanen. Ward Bekkers vult aan: “Zo had ook de basisschool een eigen optocht.” Saanen: “Toen een man of vier op het idee kwam om een carnavalsvereniging te beginnen deed bijna de hele klas mee.”
De optocht in Budel-Schoot is het jaarlijkse hoogtepunt voor De Gekke Yuppen: “Zowel vooraf als na afloop van de optocht is het één groot feest in het dorp”, weet Saanen. De Werdt: “Ook het Stormbal dat twee jaar geleden werd gehouden was heel bijzonder.”

In de beginjaren werd er deelgenomen in de categorie kleine groepen. Saanen: “Bij kinderoptocht in Budel gooiden we in 2010 hoge ogen.” Met de leus ‘Willie stèle de show’ werd dat jaar de eerste plaats behaald.
De groep prijst zich gelukkig met haar bouwlocatie in Klein-Schoot. Daar wordt al vanaf het eerste uur gebouwd. De Werdt: “We zijn een van de weinig groepen uit Budel-Schoot die nooit problemen heeft gehad met het vinden van een geschikte bouwplek.”

Inmiddels is de groep, die buiten de optochten opvalt door haar knalroze clubshirts, niet meer weg te denken bij de grote optochten in Cranendonck. Daar loopt de vereniging, die negentien leden telt, sinds een jaar of vijf mee met de grote loopgroepen. Onder meer bij de grote optocht in Budel heeft De Gekke Yuppen de laatste jaren een vast abonnement op de derde plaats. Een absolute hoofdprijs ontbreekt nog op het palmares. Het plezier is er niet minder groot om. De Werdt: “We zijn een echte gezelligheidsvereniging, waarvan de leden elkaar ook buiten het carnavalsseizoen veelvuldig zien. Eigenlijk zijn we gewoon een vriendengroep die tijdens de carnavalsperiode aan het hobbyen is.”

Aan stoppen willen de Cranendonckse carnavalsvierders voorlopig nog niet denken. De Werdt: “We gaan in ieder geval voor het 22-jarig bestaan.” Dit jaar wordt er deelgenomen aan de optochten in Budel, Budel-Schoot en Budel-Dorplein. Hiervoor moet de komende maanden nog flink worden geknutseld. “Vanwege de organisatie van het jubileumfeest zijn we dit jaar een maandje later begonnen”, legt Saanen uit.

Het elfjarig jubileum van CV De Gekke Yuppen wordt zaterdag gevierd in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de plaatselijke carnavalsvereniging De Toeters. De jubileumavond begint om 19.11 uur met een receptie. Aansluitend is er feestavond. Optredens zijn er van Buren van de Brandweer en DJ Koetsie. De entree is gratis. De Reinder ligt aan de Grooterschoterweg 119 in Budel-Schoot.

foto DeMeus

Powered by Blog Grabber