100 klassieke concerten met de Achelse Orgelvrienden

Zaterdag 1 juli 2017 is een heuglijke dag voor de kleine concertwerkgroep de Achelse Orgelvrienden. Ze presenteren dan namelijk hun 100ste klassieke concert sinds hun ontstaan in april 1991. Het concert met orgel en koor vindt plaats in de Monulfus- en Gondulfuskerk van Achel-Centrum. Het is vanuit deze…100 klassieke concerten met de Achelse Orgelvrienden

21-06-2017 08:51 – Ingezonden door Redactie

Zaterdag 1 juli 2017 is een heuglijke dag voor de kleine concertwerkgroep de Achelse Orgelvrienden. Ze presenteren dan namelijk hun 100ste klassieke concert sinds hun ontstaan in april 1991. Het concert met orgel en koor vindt plaats in de Monulfus- en Gondulfuskerk van Achel-Centrum. Het is vanuit deze kerk dat de Achelse Orgelvrienden ontstaan zijn.
 
Toen in september 1984 de torenhaan van de Sint-Monulfus- en Gondulfuskerk naar beneden werd gehaald voor een grondige restauratie – in het kader van een grote renovatie van de zuidkant en torengedeelte van de kerk – was dit de start van een niet te voorspellen reeks van activiteiten die geleid hebben tot de volledige financiering van een nieuw mechanisch Potvlieghe-pijporgel.
 
Op zaterdag 13 oktober 1984 verscheen in de krant Het Belang van Limburg een persbericht met de melding dat de torenhaan van de parochiekerk van Achel-Dorp ontvoerd was. Later zou blijken dat de ontvoerder – de voorzitter van het Orgelcomité, Jos Corstjens – alleen maar goede bedoelingen had en dat er suggesties of initiatieven werden aangebracht voor een grondige reparatie van het Vermeulenorgel of een nieuw orgel.
Twintig mensen uit Achel stapten in het project ‘Orgelcomité’ om er voor te zorgen dat de kerk van Achel-Dorp een nieuw kerkorgel zou krijgen. Het starschot voor een miljoenenproject in Belgische franken – de euro moest toen nog uitgevonden worden – was gegeven. Na zeven jaar keihard vrijwilligerswerk was de financiering rond.
 
Nog voor de officiële inspeling van het mechanische pijporgel – zondag 11 april 1991 – plaatsvond, groeide bij een aantal leden van het Orgelcomité en enkele muziekliefhebbers de intentie om een concertwerkgroep op te richten. Op 11 september 1991 werd de concertwerkgroep ‘De Achelse Orgelvrienden’ boven de doopvont gehouden. Bij de start van de bouw van een nieuw orgel was er de doelstelling dat het instrument niet alleen dienstig moest zijn voor de eredienst maar ook gebruikt kon worden als studie-instrument voor kandidaat-organisten en orgelconcerten, al dan niet samen met koren en instrumentale ensembles. Beide doelstellingen zijn gerealiseerd.
 
Een concertreeks van 100 uitvoeringen is niet niks. Mede door de projectsubsidies van de stad Hamont-Achel en de relaties die de plaatselijke organist Joost Vermeiren in de klassieke muziekwereld heeft, was het mogelijk de beste organisten, musici, instrumentale ensembles en koren uit Vlaanderen en Nederland naar Achel te halen.
 
Om dit alles te vieren zal het slotconcert van het 25-ste seizoen op zaterdag 1 juli 2017 om 20.15u in de kerk van Achel-Centrum ingevuld worden door het Achelse gemengd koor ‘Noorderklanken’ o.l.v. Lut Dreesen en huisorganist Joost Vermeiren. Zij zullen samen en afzonderlijk werken uitvoeren van o.a. Georg Böhm, Heinrich Scheidemann, Nicolaus Bruhns, Michael Haydn en Georg Friedrich Händel. Na het concert wordt je nog een drankje aangeboden waarbij je gezellig kan napraten met publiek en uitvoerders.
 
Concert – Koor Noorderklanken o.l.v. Lut Dreesen en organist Joost Vermeiren
Zaterdag 1 juli 2017 – Kerk Achel-Centrum
Aanvang: 20.15 uur – Toegang: 8,00€, jongeren (-25 jaar) gratis
Info en reservatie: 011-64.06.48 – joscorstjens@skynet.be
 
Organisatie: Concertwerkgroep De Achelse Orgelvrienden i.s.m. stadsbestuur Hamont-Achel

Powered by Blog Grabber