65ste keer Fakkelestafette Weert

‘Opdat we niet vergeten’. Al 65 jaar houdt de fakkelestafette de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder aan de slachtoffers van Weert en omgeving in ere. Met een brandende fakkel wordt het bevrijdingsvuur symbolisch doorgegeven aan de volgende generaties. Vroeger liepen de atleten…65ste keer Fakkelestafette Weert

15-09-2017 13:56 – Ingezonden door Redactie

‘Opdat we niet vergeten’. Al 65 jaar houdt de fakkelestafette de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder aan de slachtoffers van Weert en omgeving in ere. Met een brandende fakkel wordt het bevrijdingsvuur symbolisch doorgegeven aan de volgende generaties. Vroeger liepen de atleten van AV Weert met een brandende fakkel de route, die de bevrijders door België richting Weert hebben afgelegd. Tegenwoordig blijven de atleten in de regio en doen ze daar verscheidene oorlogsmonumenten aan. Dit jaar is de fakkelestafette op zaterdag 16 september.

Om de jeugd bij de fakkelestafette te betrekken, is meer dan 30 jaar geleden het scholenproject opgestart. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Weerter basisscholen maken ieder jaar werkstukken, tekeningen of gedichten over thema’s als vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. De tentoonstelling van het Scholenproject 2017 kan tot eind september in Bibliocenter Weert worden bezichtigd. Voor de wat oudere jeugd wordt in samenwerking met PuntWelzijn, het muziekevenement ‘Freeland’ georganiseerd. Dit evenement vindt plaats op het Collegeplein, tijdens het Cultureel Lint op zondag 17 september.

Iedereen, jong en oud, is van harte welkom om de 65ste editie van de Fakkelestafette Weert  bij te wonen. ’s Morgenvroeg wordt het bevrijdingsvuur in de Sint-Martinuskerk in Weert aangestoken door deken Franken, vervolgens brengen atleten van AV Weert dat naar de Sint-Rumolduskapel aan de Coenraad Adelsstraat in Weert. Daar wordt rond 08.30 uur, in het bijzijn van wethouder Geert Gabriëls, het vuur over twee groepen verdeeld en zwaait men de atleten uit. Op de routes vinden bij de oorlogsmonumenten plechtige ceremonies plaats. De estafette wordt afgesloten met een officiële herdenking van de Weerter gevallenen om 18 uur bij de Sint-Rumolduskapel. Kijk voor de routes en bijkomende informatie op de website www.fakkelestafette-weert.nl.

Powered by Blog Grabber