Appel-Broodpudding

03 januari 2019 14:56Beste Kookliefhebbers,

Beste lezers van het HAC, vanuit deze recepten column van de eerste vrijdag van de maand wens ik iedereen de beste wensen en vooral een gezond en smakelijk jaar 2019.

Ik was aan het denken met welk receptje we het nieuwe jaar mee kunnen beginnen. Daarbij dacht ik; heeft u ook nog lekker brood of kerstbrood over van de feestdagen. Nu had ik nog wat vruchtenbrood over met krenten, rozijnen en sukade stukjes. Daar gaan we onderstaand recept van maken. Succes en smullen maar.
Heeft u een “Geheim van de Chef” gemist in het HAC? Kijk dan naar de voorgaande maanden op www.lust-nu.nl bij recepten.

Ingrediënten: voor 6 personen
2 grote appelen (± 350 gr.)
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel water
4 sneetjes vruchtenbrood of krentenbrood
625 ml. magere melk
1 vanillestokje
3 eieren
½  theelepel gemalen kaneel
¼  theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne partjes. Los de bruine suiker in het water op, in een middelgrote koekenpan op laag vuur. Voeg de appelpartjes toe en laat dit onafgedekt ongeveer 4 à 5 minuutjes pruttelen, roer af en toe om, tot de appelpartjes zacht zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een diepe, vuurvaste schaal van 1,5 liter in. Snijd het vanillestokje door de lengte in twee en breng dit samen met de melk aan de kook in een steelpan. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten afgedekt staan. Haal daarna de twee halve vanillestokjes eruit en schraap met een klein mesje de zaadjes uit het vanillestokje en voeg deze bij de melk. Snijd intussen de sneetjes brood in vieren. Leg nu afwisselend een laagje appelpartjes en een laagje brood in de geprepareerde ovenschaal. Klop de eieren, kaneel en nootmuskaat in een kom, klop daarna de warme melk geleidelijk door het eiermengsel. Schenk nu het eimengsel voorzichtig over het brood met de appels. Zet de schaal au bain marie in een grote schaal. Dus de grote schaal vullen met kokend water zodat het halverwege de puddingschaal staat. Zet alles onafgedekt ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven of tot de appel-broodpudding is gestold. Serveer desgewenst met ijs en of slagroom.

Smakelijk eten.

Algo van Grootel
Eigenaar/Chefkok
LUST | eet, drink & feestgelegenheid

Powered by Blog Grabber