Bierviltjes in de kunstkamer

Gedurende de hele maand juni loopt de tentoonstelling van Wietse Palmans ‘Bierviltjes in de kunstkamer’ in de Bib van Neerpelt.  Wietse exposeert behalve zijn bierviltjes ook nog ander werk van de laatste…Bierviltjes in de kunstkamer

11-06-2017 11:30 – Ingezonden door Redactie

Gedurende de hele maand juni loopt de tentoonstelling van Wietse Palmans ‘Bierviltjes in de kunstkamer’ in de Bib van Neerpelt.  Wietse exposeert behalve zijn bierviltjes ook nog ander werk van de laatste tijd. De tentoonstelling is geïnspireerd op de ‘kunstkamer’ waarbij kunstverzamelaars een kamer volledig inrichten met kunstwerken in alle hoeken van de ruimte. Het is een tentoonstelling waarbij je als het ware in het hoofd van de kunstenaar kruipt, chaotisch en gestructureerd, groots en intiem. De bibliotheek is voor Wietse een inspiratiebron voor creativiteit. Hij ontdekte haar en zij liet hem niet meer los. Graag wil hij nu iets teruggeven aan de bib en zijn werken en ideeën delen met een breed publiek.

Hac: hoe ben je er op gekomen om op bierviltjes te gaan tekenen?

Wietse: Sinds maart 2016 teken ik op de achterkant van bierviltjes. Zij bieden mij de ruimte om te experimenteren met verschillende stijlen en technieken. Het kost niets dus fouten kan ik maken.  Mijn eerste tekeningen zijn daadwerkelijk gemaakt op café. Dat is nu eenmaal de broedplaats voor inspiratie waar de grootste karakterkoppen ronddwalen of waggelen, waar gezelligheid of eenzaamheid heerst en waar zowel diepgaande als oppervlakkige gesprekken hand in hand gaan. Met mijn bierkaarten op zak observeer ik de omgeving waar ik mij op dat moment bevind. Telkens probeer ik deze sfeer, de schoonheid van de omgeving, of juist de lelijkheid ervan, vast te leggen in iets tijdloos”.
Wietse Palmans is geboren op 13 november 1999 en opgegroeid in Sint-Huibrechts-Lille. Ook  al ging hij niet naar de academie, toch kon hij als kind uren zitten tekenen.  Het gaf hem een bepaalde rust en een manier om zijn gedachten en gevoelens te uiten. In het derde middelbaar koos Wietse voor publiciteit en etalage in Materdei   te Overpelt. Zijn klas met daarin een grote diversiteit aan medeleerlingen toonde hem een ruimere kijk op de wereld. Zijn leerkrachten stimuleerden hem om verder te gaan studeren in de kunsten. Zo kwam hij op het zevende en achtste jaar ‘Illustratie’ in Antwerpen. Daarna trok hij door naar Gent waar hij animatiefilm (audiovisuele kunsten) ging studeren. Na zijn master heeft hij een jaar specifieke lerarenopleiding gedaan. Nu geeft hij les en werkt freelance voor diverse opdrachtgevers.  Hij maakt zowel geboortekaartjes als affiches en kortfilms. Daarnaast illustreert hij voor  uitgeverijen en werkt hij als illustrator-filmmaker mee aan sociaal-artistieke projecten. Per project gaat hij op zoek naar nieuwe technieken en (teken)stijlen. Zijn werkveld is dus heel divers net als zijn werk dat ook is. Via YouTube/wietsepalmans kunnen zijn animatiefilms bekeken worden  en op http://wietsepalmans.tumblr.com kan je een aantal werken bekijken.

Powered by Blog Grabber