Brandweerwagenrood kleurt zesde editie Classic Car Cranendonck

Het centrum van Budel kleurt zondag, eerste pinksterdag, onder meer Ferrari- en brandweerwagenrood. De Markt en het Capucijnerplein vormen dan het decor voor de zesde editie van Classic Car Cranendonck…Brandweerwagenrood kleurt zesde editie Classic Car Cranendonck

01-06-2017 12:58 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto’s DeMeus

Het centrum van Budel kleurt zondag, eerste pinksterdag, onder meer Ferrari- en brandweerwagenrood. De Markt en het Capucijnerplein vormen dan het decor voor de zesde editie van Classic Car Cranendonck (CCC).

Een gemêleerd gezelschap van auto’s ouder dan 30 jaar geeft zondag acte de présence onder de rook van het Schepenhuis. Het wagenpark bestaat uit bijna honderd oldtimers, variërend van een Hupmobile uit jaren twintig en Amerikaanse sleeën tot sportwagens van Porsche en Ferrari. Een van de eyecatchers dit jaar is de open brandweerwagen van de brandweer in Budel. De Chevrolet C-HV-443-M-HUP, die in 1943 uit de fabriek rolde, ‘diende’ in eerste instantie in het Britse leger. In de oorlogsjaren is het voertuig in Budel achtergebleven. In 1954 werd de Chevrolet omgebouwd tot brandweervoertuig. Het manschappenvoertuig is operationeel gebleven tot 1971. Brandweervereniging Budel heeft de oldtimer in bruikleen van de gemeente Cranendonck. De brandweerauto is als enige voertuig niet overgenomen door de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.
Het voertuig verlaat zelden de kazerne aan de Grensweg. Alleen voor activiteiten die bijvoorbeeld in samenwerking met Stichting De Klimroos worden gehouden en voor open dagen en andere brandweergerelateerde activiteiten wordt er ‘uitgerukt’. “Mensen rijden er ook niet zomaar mee weg. Het gaspedaal zit namelijk in het midden en het stuur zit rechts”, legt brandweerman Eddy van Veldhoven uit.
Oud-brandweerman Theo Neijssen, die in 1965 lid werd van het Budelse korps, kent het voertuig van binnen en van buiten. Hij weet uit ervaring dat ritjes in het manschappenvoertuig niet altijd even comfortabel waren. Neijssen: “Het is een open voertuig met houten banken. Zeker in de winter konden de ritten daardoor koud en nat zijn.” Hij wijst naar een paar deurtjes naast het stuur. “Door ze open te zetten komt er wat warmte van de motor vrij”, weet Neijssen.
Het voertuig is nog zo goed als origineel. Op beide deuren van het voertuig staat nog altijd het oude logo van de gemeente Budel. Ook de oude sirene en de antieke uitklapbare armen, die dienstdoen als richtingaanwijzers, hebben de tand des tijds doorstaan. Neijssen: “Wel wordt het steeds moeilijker om originele onderdelen te krijgen. Vorig jaar was een van de steekassen kapot. We hebben het voertuig alleen kunnen herstellen met een nagemaakt exemplaar.”

De brandweerwagen is een van de ‘achterblijvers’ in het Budelse dorpshart als de overige oldtimers zondag aan het einde van de ochtend worden weggevlagd voor een 40 of 60 kilometer lange toertocht door Limburg en de Kempen. “We zitten inmiddels op zeventig inschrijvingen voor de toertocht. Ongeveer 25 bijzondere voertuigen blijven tijdens deze rit achter in Budel”, zegt medeorganisator Jan-Pieter Broos van de Stichting Classic Car Cranendonck en Omstreken.
Op de Markt en het Capucijnerplein is het zien en gezien worden. Broos: “Er staat van alles, variërend van een oude Renault Alpine en een zeldzame Chevrolet Corvette tot speciale, moderne voertuigen, waaronder sportwagens een dragstermotor.” In het centrum wordt onder meer de sfeer van een oude autogarage gecreëerd. Ook een flink aantal winkels opent zondag de deuren.

Classic Car Cranendonck begint zondag om 09.30 uur met een zogeheten ‘gallery show’. De eerste toertochtrijders starten om 11.30 uur. Vanaf 14.30 uur worden zij terug in het centrum verwacht. Het evenement duurt tot 17.30 uur.
Inschrijven is gratis en kan via www.classiccarcranendonck.nl
 
Foto Jan-Pieter Broos en Eddy van Veldhoven.
Foto DeMeus

Powered by Blog Grabber