Heilbotfilet met romige vissaus

05 april 2019 10:57Voor de maand april hebben we een lekker stukje heilbotfilet gekozen. Heilbotfilet is een hele dankbare vis in de keuken. Je kan er werkelijk alle kanten mee uit en hij is zowel geschikt om te pocheren, als te braiseren, te frituren, of in de pan te bakken. Dus laat iedereen verrast zijn van deze zachte vis als heerlijke ovenschotel. Succes met dit ovengerecht.

Iingrediënten voor 4 personen.

– 500 gr. Heilbotfilet  
– 4 sjalotjes                  
– 1 knoflookteentje        
– 250 gr. Champignons  
– 2 eetl. Gehakte peterselie  
– ½ citroen
– 1 dl. room
– 1 ui
– 4 mooie tomaten
– ½ liter witte droge wijn
– 1 eetl. Boter en 1 eetl. Bloem
– ½ liter visfumet (bouillon)

Voor de hertoginnenaardappelen-puree:
– 400 gr. aardappelen
– peper en zout
– 4 eierdooiers
– nootmuskaat

Bereidingswijze:
Pel de ui en de sjalotjes en snipper ze fijn. Maak de champignons schoon en snij ze in blokjes. Pel de tomaten verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Vet een ovenschotel in met wat boter en strooi er de sjaloten uisnippers in. Knijp het knoflookteentje erboven uit, stoof het geheel even op het vuur en bevochtig met de witte wijn. Laat inkoken. Leg de visfilets in de ovenschotel, kruid ze met peper en zout en verdeel er de paddestoelblokjes over. Bevochtig met visfumet, leg er een stuk bakpapier op en zet de schotel in de oven. Kook de aardappelen en puree ze. Breng op smaak met boter, eierdooiers, nootmuskaat, peper en zout. Doe de puree in een spuitzak en spuit een rand op een serveerschotel die in de oven kan. Schep de vis uit de ovenschotel, laat even uitlekken en dep af met een stuk keukenrol. Leg de vis in het midden van de serveerschotel. Zet de schotel in de oven. Zeef de saus en bind ze op het vuur met de roux of met een beetje instant bindmiddel. Verfijn de saus met room en een beetje citroensap. Controleer de smaak. Doe de groenten uit de schotel in de saus en voeg er gehakte peterselie en de tomatenblokjes aan toe. Kleur evt. de aardappelpuree op de serveerschotel even onder de gril. Schep de saus over de vis en bestrooi het geheel nog met wat peterselie.

Smakelijk eten
Algo van Grootel
Eigenaar/Chefkok LUST | eet, drink en feestgelegenheid

Powered by Blog Grabber