Herenboeren Land van Weert

Waar komt ons eten precies vandaan? Is ons eten op een verantwoorde manier geproduceerd? Hoe is de relatie tussen voedselproductie, natuur en biodiversiteit. Vragen die steeds meer consumenten bezighouden…Herenboeren Land van Weert

12-09-2017 09:31 – Ingezonden door Redactie

Waar komt ons eten precies vandaan? Is ons eten op een verantwoorde manier geproduceerd? Hoe is de relatie tussen voedselproductie, natuur en biodiversiteit. Vragen die steeds meer consumenten bezighouden in deze tijden van eiercrisis en stalbranden. Kun je als consument meer grip krijgen op je eigen voedselproductie? Kun je samen duurzaam voedsel produceren volgens verantwoorde methoden met respect voor bodem, boer, dieren en natuur? De initiatiefnemers van Herenboeren Land van Weert, geïnspireerd door de organisatie Herenboeren Nederland en Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel, zijn ervan overtuigd dat dat kan.

De op te zetten Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd bedrijf opgericht door een coöperatie van consumenten uit de regio Weert en Nederweert die grip willen krijgen op hun eigen eten. De leden van de coöperatie vormen samen uit hun midden een bestuur. Dit bestuur neemt beslissingen over het assortiment groenten, fruit en vlees dat geproduceerd wordt. Gezamenlijk wordt een boer in loondienst aangenomen die de dagelijkse leiding op de boerderij heeft en op een duurzame en professionele wijze voedsel produceert exclusief voor de leden. De leden nemen wekelijks, tegen betaling, vers voedsel af van de eigen boerderij.  

De Herenboerderij heeft als doel maximaal zo’n 200 deelnemende huishoudens te werven; 500 personen inclusief kinderen. Iedereen die gezond en eerlijk voedsel belangrijk vindt, is welkom. Het doel van Herenboeren is het bereikbaar maken van smaakvol, gezond, veilig, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen. Herenboeren stimuleert en inspireert een hernieuwde voedselbeleving, een bewustzijn, vanuit de overtuiging dat voedsel mensen bij elkaar brengt en bindt. Hoe we dat gaan doen? Door “samen duurzaam voedsel te produceren”.

Stichting Herenboeren Land van Weert organiseert regelmatig infoavonden. Zo ook in Cranendonck. U bent welkom op donderdag 14 september in Multifunctioneel centrum “de Borgh, Dr. Ant. Mathijsenstraat 15 in Budel. De infoavond start om 19.30. U kunt zich aanmelden via de website landvanweert.herenboeren.nl of stuur een e-mail naar weert@herenboeren.nl. Met medewerking van Stichting Herenboeren Nederland organiseren wij tevens rondleidingen op de reeds gerealiseerde Herenboerderij in Boxtel. Er zijn excursies gepland op zaterdag 9 en zaterdag 30 september. Ook hiervoor kunt u zich aanmelden via de website.

Powered by Blog Grabber