Huisfotografe Palethe Sonja Sleurs exposeert

Sonja Sleurs (59) uit Overpelt is reeds zes jaar huisfotografe van CC  Palethe in Overpelt. De eerste jaren deelde ze deze functie nog met enkele andere fotografen maar vooral het laatste jaar is zij het…Huisfotografe Palethe Sonja Sleurs exposeert

19-06-2017 09:02 – Ingezonden door Redactie

Sonja Sleurs (59) uit Overpelt is reeds zes jaar huisfotografe van CC  Palethe in Overpelt. De eerste jaren deelde ze deze functie nog met enkele andere fotografen maar vooral het laatste jaar is zij het die de wekelijkse voorstellingen in digitale vorm maar dan op een creatieve wijze vastlegt. Op deze manier kan ieder die dat wilt, publiek of artiest, deze foto’s steeds bewonderen op www.palethe.be. In het kader van haar afstudeeropdracht exposeert Sonja een selectie uit haar werk in Tisser, Laar 29 te Mol. De expo is opgezet samen met de andere finalisten van fotografie en keramiek van de Academie voor Beeldende Kunsten te Mol.
Zoals iedere muzikant of beeldend kunstenaar zijn dit soort creatievelingen altijd op zoek naar een eigen stijl om uiteindelijk een vorm van herkenning te creëeren in hun werk. Dat is zo bij Sonja Sleurs niet anders. Zij heeft zich in haar fotografiekunst vooral toegelegd op foto’s die de ‘normale’ concertfotograaf niet maakt al doet ze dat ook wel vaak en kan ze dat ook perfect. Sonja zoekt de artiest achter de schermen op maar niet alleen de artiest. Ook de techniekers, de poetsploeg, de mensen achter de bar, geluid, licht, meubilair, de muzikanten die opbouwen of artiesten die zich schminken, alles wat er ook maar kan of moet gebeuren om een voorstelling te maken legt zij vast.  De meeste theaterbezoekers zien na het scheuren van hun ticket alleen nog hun stoelnummer, leunen lekker achterover  en genieten vervolgens van de door hun uitgekozen voorstelling die bovendien stipt op tijd moet beginnen.  Daar is uiteraard niets mis mee. Echter, wat er vooraf maar ook achteraf allemaal aan werk is verzet zien de meeste mensen niet. Dat hoeft ook niet maar men staat er meestal niet echt bij stil. Welnu dat is juist datgene wat Sonja wilt laten zien met haar fotowerk maar dan wel op artistieke wijze. Het is relatief gemakkelijk om even een fotootje te maken in de kleedkamer van de artiest maar een echte fotograaf zoals Sonja kijkt met andere ogen naar al dat gebeuren en zoekt via haar lens het juiste sublieme moment en de juiste compositie om er een klik op te geven. De opleiding die Sonja volgde duurde normaal zes jaar. Sonja: “We waren op de academie met zo’n hecht team. Het waren allemaal vrienden geworden. Normaal had ik na het zesde jaar mijn diploma kunnen behalen maar aangezien diverse  collega studenten er  nog een zevende jaar aan vast moesten plakken ben ik ook gebleven. De reden waarom ik in Mol de opleiding heb gevolgd is dat er in Neerpelt geen richting fotografie wordt aangeboden. De opleiding was bijzonder interessant en leerzaam omdat je hier niet alleen leert hoe je om moet gaan met een digitaal fototoestel maar de hele technische geschiedenis van fotograferen leert kennen. Vanaf het fotograferen met een filmrolletje, of nog eerder eigenlijk, tot en met het digitale heden, waardoor je een heel ander inzicht krijgt in het maken van goeie foto’s. Je leert er ook hoe je fotoprints moet afwerken, welke materialen je gebruikt, een tentoonstelling moet opbouwen, enz…”. De bedoeling van Sonja is in ieder geval niet om nu na haar opleiding verder te gaan als fotografe met leuke huwelijksreportages of serie werk. Ze is nu officieel beroepsfotografe en kan zelf haar keuze maken welke weg zij daarmee op gaat. Sonja is in haar dagelijkse beroepsleven medewerker van de gemeente Overpelt waar ze verantwoordelijk is voor het klantencontactcenter, de dienst burgerzaken en communicatie. Daarnaast is het haar ambitie om de fotografiekunst verder uit te bouwen, te ontwikkelen en dingen te ontdekken om zo haar eigen stempel te drukken op haar passie. De werken van Sonja zijn tevens onderdeel van het Fotofestival ‘Lens op de Mens’ in Overpelt dat dit weekend van start gaat en drie fotowerken van haar zijn te bezichtigen op een van de zuilen op de Oude Markt van Overpelt. De tentoonstelling van Sonja’s werk in het teken van de afstudeeropdracht zijn mooi en tijdelijk overzichtelijk gepresenteerd in de Tisser in Mol.  De feestelijke opening is op vrijdag 16 juni om 18.30u en de tentoonstelling staat er tot en met dinsdag 27 juni. Aansluitend is er een receptie in CC ’t Getouw. De openingstijden zijn zaterdag  17 en zondag  18 juni en zaterdag 24 tot en met dinsdag 27 juni telkens van 13.00u tot 18.00u. Tijdens de openingsuren van CC ’t Getouw is de expo ook toegankelijk. Bij de tentoonstelling is tevens het gloednieuwe fotoboek  met een selectie van haar mooiste werken in te kijken. Er bestaat een mogelijkheid om het fotoboek op bestelling aan te kopen. Email: sonjasleurs@hotmail.com

Powered by Blog Grabber