Maarheezenaar opent Oorlogsmuseum

Erik Valkenburg uit Maarheeze is zo’n 4 jaar geleden gestart met het verzamelen van memorabilia van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn hobby liep echter een beetje uit de hand en sinds…Maarheezenaar opent Oorlogsmuseum

12-09-2017 09:28 – Ingezonden door Redactie

Erik Valkenburg uit Maarheeze is zo’n 4 jaar geleden gestart met het verzamelen van memorabilia van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn hobby liep echter een beetje uit de hand en sinds een drietal weken heeft hij, in zijn eigen tuin, een heus museum geopend waar al zijn relikwieën een plekje hebben gekregen.

“Ik heb altijd al interesse gehad in W.O. II, maar sinds ik de serie ‘Band of Brothers’ heb gezien is die belangstelling pas echt opgewekt en ben ik met een verzameling gestart,” vertelt Erik. “Mijn ouders hebben deze oorlog meegemaakt en de ouders van mijn moeder hebben zelfs Joodse onderduikers in huis gehad.”

Erik bezoekt regelmatig oorlogsbeurzen waar informatie te verkrijgen is en natuurlijk ook aandenkens te koop zijn. “Daarnaast heb ik ook enkele betrouwbare Amerikaanse connecties waar ik spullen van koop. Die betrouwbaarheid is trouwens erg belangrijk, want bij ieder stuk dat wordt aangekocht onderzoek ik samen met Loek en Thijs Bakermans de authenticiteit ervan.

Zij hebben me eigenlijk heel wat belangrijke aspecten van het verzamelen geleerd waardoor ik nu een degelijke verzameling kan presenteren.” Omdat de verzameling een beetje buitensporig begon te worden besloot Erik om zelf een museum te bouwen, in zijn eigen tuin. “Samen met enkele vrienden en mijn broer Hans zijn we aan de slag gegaan. En het resultaat mag er zijn! Ik wil hen, en Loek en Thijs natuurlijk ook, via HAC Weekblad dan ook hartelijk bedanken voor al hun hulp!”

Als je het museum betreed word je meteen ondergedompeld in de sfeer van de jaren 40 mede dankzij de muziek die door de luidsprekers komt. Het museum is gevuld met originele spullen, documenten, fotomateriaal, oorlogsuniformen, medisch materiaal,… “Mijn persoonlijke favoriet moet toch wel de officiële bedankbrief zijn van Amerikaans president Eisenhower, die gezonden werd naar de heer Bosmans omdat hij geallieerde vliegers in een vluchtlijn had gebracht zodat ze konden ontsnappen,” aldus Erik. Het museum heeft nog enkele pronkstukken in petto. Wie nieuwsgierig is moet zeker eens een kijkje komen nemen!

“Het museum is eigenlijk gerealiseerd om mijn waardering naar de veteranen toe te tonen,” vertelt Erik. “Het museum wordt opengesteld voor iedereen, want ik laat met plezier mijn verzameling zien. En het is ook erg interessant voor eventueel een klassenbezoek, zo krijgt de volgende generatie meteen een goed beeld van deze oorlog.  Ik vraag tevens geen inkom, maar een bezoekje moet wel vooraf aangevraagd worden via tillyver@hotmail.com”

Powered by Blog Grabber