Nieuwe stadswerf zet de deuren open

Wie wel eens in het industriepark van Hamont-Achel moet zijn heeft het vast al gezien; sinds enkele maanden pronkt hier een volledig afgewerkte nieuwe stadswerf, voorzien van de kenmerkende letters ‘H’…Nieuwe stadswerf zet de deuren open

12-06-2017 08:51 – Ingezonden door Redactie

Wie wel eens in het industriepark van Hamont-Achel moet zijn heeft het vast al gezien; sinds enkele maanden pronkt hier een volledig afgewerkte nieuwe stadswerf, voorzien van de kenmerkende letters ‘H’ en ‘A’ aan de voorzijde van het gebouw. Dit moderne complex – dat voldoet aan alle vereisten van een eigentijdse, duurzame werkplek – opent op zondag 25 juni de deuren voor iedereen die de nieuwbouw en de werking van de dienst openbare werken verder wilt leren kennen.
 
Het nieuwe pand werd vlak naast de voormalige stadswerf gebouwd, aan de Middenweg in Hamont. “In 1983 openden we in Hamont-Achel onze eerste stadswerf,“ zegt burgemeester Theo Schuurmans. “Het is al lang geleden, maar ik weet het nog goed. Ons gebouw was toen echt toonaangevend, het was een toonbeeld van hoe een moderne werf voor stad- en gemeentediensten er uit moest zien.” Door de jaren heen verslechterde de staat van het gebouw echter, de tand des tijds sloeg toe en het complex voldeed niet langer aan de wettelijke vereisten van een veilige arbeidsplaats.
 
“De goede werkomstandigheden van onze medewerkers kwamen in het gedrang, iets wat we nochtans hoog in het vaandel dragen”, zegt schepen van openbare werken Guy Joosten. “Bovendien zou dit op termijn ook een uitwerking hebben op de leefkwaliteit in onze stad. Wanneer openbare plaatsen immers niet goed onderhouden kunnen worden, is dat nadelig voor alle inwoners. Iedereen zou er hinder van ervaren. De bouw van een nieuwe stadswerf drong zich dan ook stilletjes aan op.”
 
De effectieve realisatie van de nieuwe stadswerf ging niet over één nacht ijs. Reeds in 2011 werd gestart met een deskundige werkgroep om het goede verloop van dit ambitieuze project te coördineren. Wat volgde waren jaren van intens overleg, zowel met interne als externe diensten. In 2015 vond vervolgens de eerste steenlegging plaats en in 2016 werd de nieuwe stadswerf opgeleverd. Later dat jaar verhuisden zowel de uitvoerende diensten als de administratieve diensten – die eerst tewerkgesteld waren in het stadhuis – naar het nieuwe gebouw.
 
“De netto-ruimte is op zich niet toegenomen ten opzichte van het oude werfgebouw”, zegt schepen Joosten. “Bij het nieuwe gebouw zijn we uitgegaan van dezelfde benodigde werkruimte, maar is er rekening gehouden met een aantal verplichte veiligheidsprincipes en –marges. We kozen daarbij voor een strakke architectuur, met een degelijke, maar eenvoudige afwerking.” Hiervoor werd hoofdzakelijk beroep gedaan op de eigen medewerkers; de balustrades, trappen, rekken en kasten, buitenverhardingen, aanplantingen, enz… werden uitgevoerd door de personeelsleden van de dienst openbare werken. De ruwbouw en de technieken (elektriciteit en verwarming) werden uitbesteed.
 

“Nu onze stadswerf opnieuw met zijn tijd mee is en onze mensen terug in correcte omstandigheden kunnen werken, leeft er een nieuwe dynamiek onder onze medewerkers. Men is terecht fier op de werkplek en dat straalt af op het straatbeeld. Het materiaal kan opnieuw deftig onderhouden en gebruikt worden, iets waar ook onze inwoners de vruchten van plukken”, zegt burgemeester Schuurmans.
 
Wie graag eens een kijkje wilt nemen in de nieuwe stadswerf is van harte welkom tijdens de opendeurdag op zondag 25 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoekers krijgen dan de mogelijkheid om het gebouw uitgebreid te bezichtigen, terwijl medewerkers van de dienst openbare werken een toelichting geven bij hun werkzaamheden.

Powered by Blog Grabber