Omgaan met ouderdomskwalen? De fysio helpt

Ouderdom komt met gebreken, maar ouderdomskwalen hoeven uw leven echt niet drastisch te beperken. Gespecialiseerde geriatrie fysiotherapie helpt en motiveert u om met ouderdomsaandoeningen om te gaan….Omgaan met ouderdomskwalen? De fysio helpt

10-09-2017 17:19 – Ingezonden door Redactie

Ouderdom komt met gebreken, maar ouderdomskwalen hoeven uw leven echt niet drastisch te beperken. Gespecialiseerde geriatrie fysiotherapie helpt en motiveert u om met ouderdomsaandoeningen om te gaan.  Zo blijft u ook op oudere leeftijd met plezier in beweging. Wilt u er meer over weten? Kom dan eens langs bij het Medisch Beweegcentrum Budel. U kunt er gratis en zonder afspraak naar toe, ook voor elke andere vraag over fysiotherapie.

Artrose, reuma, beroerte, broze botten, dementie en Parkinson. Het zijn aandoeningen waar veel ouderen mee te maken krijgen. Maar ook bij niet-aangeboren hersenletsels kunnen zich problemen voordoen op het gebied van lopen, opstaan uit bed of van een stoel, traplopen, evenwicht, persoonlijke verzorging en communicatie. Daarnaast zijn er de ‘normale’ gebreken die bij het ouder worden horen. Tegenwoordig zoeken ouderen hulp om met die kwalen om te gaan, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Het team bestaat uit Mastergeriatrie fysiotherapeut Sjoerd van Velthoven en geriatrie fysiotherapeut, i.o. Teun Linders. Zowel Sjoerd als fysiotherapeute Emmy Dijk hebben een aanvullende opleiding voor patiënten met Parkinson gevolgd en zijn ingeschreven bij het landelijk netwerk ParkinsonNet. Bovendien is het Medisch Beweegcentrum in samenwerking met Centrum voor Fysiotherapie Ramaekers uit Weert aangesloten bij het landelijke netwerk MS Zorg Nederland.

Specialisme
‘Ouderen hebben vaak meervoudige gezondheidsproblemen’, legt Sjoerd van Velthoven uit. ‘Meestal is dit een combinatie van verschillende ouderdomsziekten en het gebruik van meerdere medicijnen. Geriatrie fysiotherapie is dan ook een echt specialisme. Je moet in de eerste plaats kennis hebben van die ouderdomsziekten en de daarbij passende fysiotherapeutische behandeling. Zo kunnen we met behulp van goede therapie de zelfredzaamheid van veel ouderen behouden of zelfs vergroten. Maar ook de mentale begeleiding is essentieel. Daarom leer ik ouderen om met de beperkingen om te gaan, zodat zij met plezier blijven bewegen. Daarnaast geven we advies en begeleiding aan gezinsleden, zorgverleners en mantelzorgers, zodat ouderen er niet alleen voor staan.’

Therapie
Sjoerd legt uit wat hij voor ouderen kan doen: ‘Patiënten krijgen vooral oefentherapie, om hun spierkracht en conditie te verbeteren. Hiermee willen we klachten bij het dagelijks bewegen verminderen en achteruitgang voorkomen. Dit gebeurt in individueel, maar kan ook in groepen. Ook begeleiden wij ouderen als zij uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum worden ontslagen, bijvoorbeeld na een nieuwe heup of knie. Verder krijgen ouderen valtraining en advies over valpreventie en adviseer ik ze over hulpmiddelen bij het bewegen en aanpassing van de leefomgeving.’ Maar wat we ouderen vooral willen meegeven: Zelfs met ouderdomskwalen is het leven de moeite waard!

Powered by Blog Grabber