Onderzoek naar Mens van Vitruvius

Tijdens de regiomanifestatie WON Regio Zuid op woensdag 17 mei jl. hebben Sophie Arts, Jessy Gijzen en Carlijn Kanters van Het College Weert de eerste prijs weten te behalen met hun onderzoek naar de verhoudingen…Onderzoek naar Mens van Vitruvius

05-06-2017 10:23 – Ingezonden door Redactie

Tijdens de regiomanifestatie WON Regio Zuid op woensdag 17 mei jl. hebben Sophie Arts, Jessy Gijzen en Carlijn Kanters van Het College Weert de eerste prijs weten te behalen met hun onderzoek naar de verhoudingen van de mens van Vitruvius. Tijdens deze dag, georganiseerd door de stichting Wetenschapsoriëntatie, presenteerden leerlingen uit Zuid Nederland op de Universiteit van Tilburg hun onderzoek aan elkaar en een vakjury bestaande uit medewerkers van de universiteit Tilburg en docenten wetenschapsoriëntatie uit Zuid Nederland. Zo ook Sophie, Jessy en Carlijn uit klas G2A. Zij deden tijdens de bèta module ‘meten aan de mens’ een eigen onderzoek naar de verhoudingen van de mens van Vitruvius.
De mens van Vitruvius is een stelsel van lichaamsverhoudingen zoals Vitruvius die beschreef in `De architectura`. Leonardo Da Vinci heeft geprobeerd de afmetingen van Vitruvius in een illustratie te verwerken. De hoofdvraag van het onderzoek was: “In hoeverre heeft de leeftijd invloed op de lichaamsverhoudingen?” Ze hebben de verhouding van lichaamslengte – spanwijdte en ¼ lichaamslengte – schouderbreedte gemeten bij kinderen van groep 3, 6 en de eerste klas. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de verhoudingen van de mens van Vitruvius ook toepasbaar is op jonge kinderen.
Op vrijdag 13 oktober a.s. presenteren de meiden hun onderzoek aan een vakjury op de landelijke WON-manifestatie op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Powered by Blog Grabber