Operatiekamer in Tanzania officieel geopend

Onder grote belangstelling is afgelopen donderdag, 25 mei 2017, de operatiekamer in het St. Anna’s Health Centre Uwemba in Tanzania officieel geopend en ingezegend. De dag begon met een Heilige Mis in…Operatiekamer in Tanzania officieel geopend

09-06-2017 15:38 – Ingezonden door Redactie

Anna’s Health Centre Uwemba in Tanzania officieel geopend en ingezegend. De dag begon met een Heilige Mis in de kerk van Uwemba. Daarna werd in processie naar het health centre gelopen. Onder toeziend oog van vele tientallen mensen, en met zang en dans werd de vleugel (waarin de operatiekamer zich bevindt) en de operatiekamer zelf geopend en ingezegend. Voorzitter Monique Derrez van de Weerter Stichting Peramiho was namens de stichting bij de opening aanwezig. Met de feestelijke opening en inzegening is de operatiekamer nu klaar voor ingebruikname.
 
Stichting Peramiho is juni 2013 gestart met dit project. Het St. Anna’s Health Centre in Uwemba, Tanzania biedt gezondheidszorg aan ruim 25.000 mensen, maar richt zich voornamelijk op zwangere vrouwen, moeders, hun baby’s en kinderen. Zwangere vrouwen komen één à twee maanden voor de uitgerekende datum naar het health centre om daar in een veilige omgeving te kunnen bevallen. Echter, in noodsituaties waren keizersneden in het St. Anna’s niet mogelijk omdat de faciliteiten en de kennis daarvoor niet aanwezig waren. Hoogzwangere vrouwen werden dan per jeep, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zo’n 45 kilometer verderop gebracht, waarvan een groot gedeelte een onverharde weg is. In de regentijd is deze onverharde weg moeilijk begaanbaar.
 
Daarom was het tijd voor een opwaardering van het health centre. Tijdens missie Tanzania 2013 vonden de eerste brainstormsessies in Tanzania plaats tussen penningmeester Leon van Enckevort en voorzitter Monique Derrez van Stichting Peramiho en Sr. Rosann Ocken, destijds de moeder-overste van de Missionary Benedictine Sisters in Peramiho. Samen werd de haalbaarheid van het project onderzocht. Het plan om een operatiekamer te realiseren werd op papier gezet met bijbehorende financiële onderbouwing. Daarna werd afstemming gezocht met diverse partijen om  een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen. Er werd gesproken met vertegenwoordigers van de omliggende ziekenhuizen, van de lokale overheid, met medewerkers van het ministerie van volksgezondheid en met de lokale bevolking. Want ook zij zijn belanghebbende. De lokale bevolking wordt vertegenwoordigd door de dorpshoofden. Mondeling en schriftelijk zegde iedereen de volledige medewerking toe. Toen alle partijen akkoord waren, werd ingezet op het rondkrijgen van de financiering. Penningmeester Leon: “Als stichting starten we nooit met een project als niet duidelijk is dat de financiering rond komt. We hebben diverse activiteiten georganiseerd, waaronder diverse jaren de 24 uurs Spinn-Inn Marathon ’24 uur voor Peramiho’ en het culinaire evenement ‘Weert aan tafel’. Tevens hebben we een aanvraag gedaan bij de Duitse stichting ‘Ein Herz für Kinder’ en die werd goedgekeurd. Daarmee was de financiering rond en kon in maart 2015 worden gestart met de verbouwing van het health centre en de bouw van de operatiekamer.”
 
Gelijktijdig met de bouwwerkzaamheden werd ook ingezet op scholing. Want alleen investeren in de zogenoemde hardware, zoals de renovatie van het health centre, de bouw en de inrichting van een operatiekamer en de benodigde apparatuur, heeft geen zin zonder de inzet van bijbehorende software: kennis en opleiding. En zo komt na jaren van plannen, organiseren, renoveren en bouwen het einde in zicht. Voorzitter Monique: “Met deze operatiekamer redden we mensenlevens. We zijn dan ook dankbaar voor zoveel mensen die op welke wijze dan ook een bijdrage hebben geleverd aan het mogelijk maken van dit project.”
 
Stichting Peramiho is sinds 2009 actief in Zuid-Tanzania. Ooit begonnen in en rondom het kleine dorpje Peramiho maar inmiddels op meerdere plaatsen actief.
Meer informatie over Stichting Peramiho: www.moniquehelpt.nl

Powered by Blog Grabber