Pleegzorggemeente

Overpelt mag zich voortaan officieel pleegzorggemeente noemen. Daartoe ondertekende de gemeente het charter van Pleegzorg Limburg. Overpelt telt op dit moment 21 pleeggezinnen die samen een thuis geven…Pleegzorggemeente

11-06-2017 11:32 – Ingezonden door Redactie

Overpelt mag zich voortaan officieel pleegzorggemeente noemen. Daartoe ondertekende de gemeente het charter van Pleegzorg Limburg. Overpelt telt op dit moment 21 pleeggezinnen die samen een thuis geven aan 26 kinderen. “Met de titel van pleegzorggemeente willen we pleegzorg meer in de kijker zetten,” zegt schepen van welzijn Ann Van Dorpe.  
 
Pleegzorg past volledig binnen de doelstelling van het gemeentelijk gezinsbeleid, namelijk alle kinderen en jongeren zo weerbaar mogelijk maken, zodat zij sterk in hun schoenen staan wanneer zij de stap naar zelfstandigheid zullen zetten. Pleeggezinnen stellen hun huis en hart open om kinderen kansen te geven en te laten opgroeien in een warm gezin, in de hoop dat zij kunnen uitgroeien tot weerbare, gelukkige jonge mensen.
 
Onlangs was het Week van de Opvoeding. Kinderen van de gemeentelijke kinderopvang ’t Ravotterke hebben toen in het kader van de actie ‘Viogel zoekt warm nest’ vogeltjes geknutseld. Op die manier hebben zij een zogenaamde pleegzorgboom mooi vorm gegeven. Hij is te bewonderen in de Overpeltse bibliotheek.
 
Nog in het kader van de Week van de Opvoeding  organiseerde de gemeente een gespreksavond met de Overpeltse pleegouders. Daarbij werd van gedachten gewisseld over mogelijke initiatieven om nog meer mensen over te halen hun gezin open te stellen als pleeggezin.  In Limburg wachten immers 84 kinderen op een pleeggezin.
 
Ann Van Dorpe: “Op basis van dit gesprek zullen wij vanuit het gemeentebestuur verder bekijken op welke manier wij pleeggezinnen meer kunnen ondersteunen. De titel van pleegzorggemeente is voor ons immers meer dan een titel. Het betekent dat wij een engagement aangaan om pleeggezinnen een hart onder de riem te steken.”

Powered by Blog Grabber