Special Olympics

Er zijn Olympische  en paralympische spelen en deze vinden elke vier jaar plaats. De paralympische spelen zijn bedoeld voor sporters met een lichamelijke beperking. De Special Olympics echter worden elk…Special Olympics

02-06-2017 09:24 – Ingezonden door Redactie – Foto’s Marc Faes

Er zijn Olympische  en paralympische spelen en deze vinden elke vier jaar plaats. De paralympische spelen zijn bedoeld voor sporters met een lichamelijke beperking. De Special Olympics echter worden elk jaar georganiseerd, telkens in een andere Belgische provincie, en zijn gericht op sporters met een mentale beperking. Om de vier jaar worden ook voor deze atleten de internationale Special Olympics zomer- en winterspelen georganiseerd telkens in een andere stad wereldwijd. Vorig weekend werden de 35e nationale Special Olympics in Limburg gehouden. Een deel  van de wedstrijden werd in gaststad Lommel en in Neerpelt gehouden. De paardensport vond plaats in Peer en het zwemmen in Hasselt. Zo’n 3.400 atleten en 1.200 coaches namen hier aan deel. De atleten van Sint-Oda gingen naar huis met zo maar even 8 gouden, 8 zilveren en 3 bronzen medailles. De namen van deze winnaars waren bij HAC weekblad deze week nog niet bekend.  Een van hen konden we wel traceren: Neerpeltenaar Bart Aarts (36), behaalde een bronzen medaille voor zijn deelname bij het zwemmen. Deelnemen aan deze Olympics is niet zo vanzelfsprekend als het misschien lijkt. Vanuit Sint-Oda gingen vijf begeleiders en twee vrijwilligers mee om alles letterlijk in goede banen te leiden. Bart Aarts is behalve zijn mentale en gedeeltelijk fysieke beperkingen ook nog eens visueel gehandicapt hetgeen betekent dat bij zijn zwemprestatie ook een begeleider dient mee te zwemmen om hem de juiste instructies qua zwemrichting aan te geven. Elke reeks heeft acht deelnemers maar bij het zwemmen bijvoorbeeld is dat ook weer eens ingedeeld in zwemmen met assistentie of zwemmen met hulpmiddelen hetgeen bij sommige atleten ook nodig kan zijn.  Sint-Oda uit Overpelt vaardigde 13 atleten uit waarvan 9 mannen en 4 vrouwen in de disciplines Atletiek, paardrijden (dressuur) en zwemmen.  Bij deze spelen is het zo dat iedere deelnemer een medaille krijgt doch alleen de drie winnaars krijgen goud, zilver en brons. Deelnemen is hier nog meer dan elders belangrijker dan winnen. Tineke Korsten uit Neerpelt is al vele jaren coach van sportclub SOZMO (Sport en Ontspanning voor Zwaar Mentaal Gehandicapten Overpelt). Daarnaast werkt zij al sinds 1979 bij Sint-Oda, eerst als begeleidster en nu bij de dienst ‘beweging’ waar ze de bewoners begeleidt bij het paardrijden met de paarden van de manege van Sint-Oda. Volgens Tineke heerst er al een hele tijd vooraf een gezonde spanning naar de spelen toe. De atleten trainen extra en tot in de kleedkamers net voor de wedstrijd wordt onderling de sfeer van winnen al geproefd. De sporters ontmoeten er dan ook vaak deelnemers uit het hele land die ze bij eerdere Olympics hebben leren kennen. Zowel organisatorisch als voor de sfeer is het belangrijk dat de sporters gedurende die drie dagen ter plekke blijven overnachten. “Vroeger toen er meer jongere deelnemers bij waren gingen we ’s avonds na de wedstrijden nog wel eens een terrasje doen maar ondertussen zijn de atleten al wat ouder en zijn ze na al die inspanningen behoorlijk moe en willen ze vroeg naar bed”, aldus Tineke.  Deelnemen mag reeds vanaf de leeftijd van acht jaar. Alle sporters worden gecontroleerd op hun mentale beperkingen door een arts. Zo mag het IQ van de deelnemers niet boven de 75 liggen. Ze krijgen dan een attest waardoor ze geregistreerd kunnen worden voor deze Special Olympics.  De Special Olympics zijn opgericht in 1968 door de Amerikaanse Eunice Kennedy Shryver. België is gaan meedoen vanaf 1979 en telt vandaag zo’n 12.000 atleten. Special Olympics is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging en is actief in 180 landen. Het doel van de Special Olympics is het ontwikkelen van de persoonlijke ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking. Alleen dankzij de gedrevenheid van zowel de professionelen als de vele vrijwilligers is zoiets mogelijk en dwingt dit veel bewondering af. De Special Olympics van 2018 gaan door in Moeskroen. Meer info: www.specialolympics.be

Powered by Blog Grabber