Varkenslende met gekarameliseerde appel

05 april 2018 15:40De klok is alweer verzet en “april doet wat hij wil”. De periode van de langere dagen is begonnen dus tijd voor weer een smakelijk gerecht met streekproducten van onze plaatselijke leveranciers. Hier in gebruiken we de varkenslende van de plaatselijk slager, de linde honing van de honingboer en de appels uit Soerendonk. Succes met de bereiding en laat het u smaken.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 rode ui (170 gr.) in dunne partjes
1 eetlepel olijfolie
750 gram varkensfilet, zonder vet
100 gram grove dijonmosterd
40 gram verse linde honing
125 ml appelsap
80 ml groenten bouillon
2 eetlepels grof gehakte peterselie
60 gram boter
4 flinke appels (800 gr.), geschild, uitgeboord, in dunne partjes
1 eetlepel bruine suiker

Bereidingswijze
1) Verwarm de oven voor op 95°C. Doe de ui en de olie in een grote braadpan. Bestrijk de varkenslende met de mosterd. Leg het op de ui. Gaar de varkenslende in de voor verwarmde oven in ± 50 à 60 min. totdat de kerntemperatuur 65°C is. Haal het vlees uit de oven/pan en laat 15 min. afgedekt rusten.
2) Zet de braadpan op het fornuis, schenk het appelsap en de bouillon erbij, breng het aan de kook. Zet het vuur laag, laat 3 minuten pruttelen of tot de saus enigszins gebonden is. Roer de peterselie erdoor.
3) Smelt de boter. Doe daarin de appelen en de suiker en laat ze, onder af en toe roeren, 10 minuten bakken tot de appel bijna gekarameliseerd is. Haal de pan van het vuur en voeg de honing toe, dek de pan af om alles warm te houden.
4) Snijd het vlees in plakken van 1 cm en dien op met de uiensaus en de appelen.
Combineer dit bijvoorbeeld met een lekkere salade van verschillende slasoorten.

Smakelijk eten.
Algo van Grootel
Eigenaar/Chefkok
LUST | eet, drink & Feestgelegenheid

Powered by Blog Grabber