Verhitte strijd om koningschap bij het Sint-Jansgilde Soerendonk

Zondag 18 juni gingen acht schutters onderling de strijd aan om uit te maken wie voor de komende drie jaar zich koning van het Sint-Jansgilde mag noemen. Na een zwaar bevochten strijd met de houten koningsvogel,…Verhitte strijd om koningschap bij het Sint-Jansgilde Soerendonk

24-06-2017 12:00 – Ingezonden door Redactie

Zondag 18 juni gingen acht schutters onderling de strijd aan om uit te maken wie voor de komende drie jaar zich koning van het Sint-Jansgilde mag noemen. Na een zwaar bevochten strijd met de houten koningsvogel, over twee dagen, wist tamboer Toni Ras met het 1198ste welgemikte schot het laatste stukje van de koningsvogel op maandag 19 juni naar beneden te halen. Geen stuk van de vogel verkleefde nog aan de schietboom waardoor Toni Ras (29) zich voor de komende drie jaar tot koning van het Sint-Jansgilde mag noemen. Met recht zal deze zwaar bevochten strijd om het koningschap, die iedereen twee dagen in spanning  heeft gehouden, een wedstrijd zijn die zeker een historische plaats krijgt in de rijke geschiedenis van het 373 jaar oude gilde.
Om 13:30 trok het Sint-Jansgilde vanuit gildehuis “de Bout” richting het schietterrein aan de Groenstraat alwaar de koningsvolgel vol trots en fier boven op de schietboom aan het wachten was op wat komen ging. Na eenmaal om de schietboom getrokken te hebben was het tijd om koning Rinus Antens te ontdoen van de koningsmantel ten teken dat het  koningschap open staat. Kapitein Ronnie Ras riep vervolgens iedereen op die mee wilde schieten om het koningschap zich te melden. Vervolgens melde zich acht schutters die aangaven te willen strijden om het koningschap, niet wetende dat dit jaar de koningsvogel zich niet zomaar gewonnen zou geven en dat de strijd lang zou gaan duren. Na het “vrije” van de schietboom werd op volgorde van loting geschoten door schutters en al snel bleken de schutters uit het juist hout gesneden te zijn. Na vijftien schoten was het als snel Ton Fransen die de eerste veugel van de vogel wist te bemachtigen waarna vervolgens de straat, kop en de tweede veugel ten prooi vielen aan de schutters. Het resterende stuk van de vogel liet zich echter niet zo snel welgevallen naar de hand van de schutters. Na 1051 schoten op zondag en de invallende duisternis werd om 22:30 besloten de wedstrijd tijdelijk te stoppen. In overleg met o.a. de acht schutters werd toen besloten de strijd om het koningschap maandagavond voort te zetten en voor het eerlijk verloop van de strijd om het koningschap werd de koningsvogel constant bewaakt door de leden zodat men maandag verder kon gaan waar zondagavond werd gestopt.
Maandagavond omstreeks 20:30 gaf de koningsvogel zich uiteindelijk gewonnen en viel na een enerverende wedstrijd van tweedagen het laatste restant van de koningsvogel met het 1198ste schot ten prooi aan Toni Ras.                       
Tamboer Toni Ras kan zich dan ook met recht voor de komende drie jaar koning van het Sint-Jansgilde Soerendonk noemen. Met de nieuwe koning in het midden trok het gilde terug naar de dorpskern voor de installatie van de nieuwe koning. Op het heilig hartpleintje werden eerst de handen gewassen van de koning  waarna kapitein Ronnie Ras de gelofte afnam en de nieuwe koning over het hoofdvaandel mocht lopen. Hierna nam de vaandrig de eed van trouw af door het hoofdvaandel over de nieuwe koning te draaien. Na de vendelhulde bood de koning de erewijn aan in het gildehuis. Het Sint-Jansgilde kan na afloop van het koningschieten zeer zeker terug kijken op een voor het Sint-Jansgilde historische koningschieten waarover nog lang nagepraat zal gaan worden.

Bijschrift foto: De nieuwe koning Toni Ras van het Sint-Jansgilde.

Powered by Blog Grabber