Zangkoor Zingmares was op tournee

Afgelopen zondag trokken de leden van zanggroep ‘Zingmares’ van terras naar terras om het publiek te animeren met hun gezang. Een ludieke –nog niet eerder geziene- actie van deze zanggroep, om hun bekendheid…Zangkoor Zingmares was op tournee

18-06-2017 12:39 – Ingezonden door Evert Meijs – Foto’s collectie Zingmares

Afgelopen zondag trokken de leden van zanggroep ‘Zingmares’ van terras naar terras om het publiek te animeren met hun gezang. Een ludieke –nog niet eerder geziene- actie van deze zanggroep, om hun bekendheid in de regio te vergroten. De terrasklanten konden de middagserenades wel waarderen. Ook dirigente Mieke van Vucht was tevreden over de muzikale presentaties van deze middag.

Om precies te weten met wat voor zangkoor men van doen heeft, is het goed om een donderdagavondrepetitie bij te wonen en vooraf een gesprek te hebben met enkele leden. Aan tafel in ‘De Smeltkroes’ te Maarheeze Marianne Pinatsis, die vertelt dat ze nog maar sinds kort bij de club is. “Ik ben ontzettend goed opgevangen. Het is een erg leuke groep en ik ben blij dat ik de stap heb gezet om koorlid te worden. Ik voel me hier helemaal thuis”.  Voorzitter Rolf Smeets beaamt dat Zingmares ernaar streeft om een gezellige en laagdrempelige zanggroep te zijn die vooral bij elkaar komt om te zingen, van 20.15 u tot 22.00 u. “We hebben zestien leden en we zingen op een informele, wat lossere manier. En dat spreekt enorm aan”. Karin Willems, secretaris, vertelt dat er in Maarheeze heel veel verenigingen actief zijn, ook op muzikaal terrein. Karin: “We nodigen belangstellenden uit om deel te nemen aan ons koor, al weten we dat meerdere verenigingen in dezelfde vijver vissen. Toch is ons doel om binnen ’n jaar vijf nieuwe leden aan te kunnen trekken”.  Je voelt tijdens het gesprek al dat er een aangename sfeer hangt, mede ingegeven door de democratische manier waarop dirigente Mieke van Vucht de muzikale touwtjes in handen heeft.

Drankje
“We hebben een breed Nederlands- en Engelstalig repertoire’,  aldus Mieke, “hoofdzakelijk liederen uit de Top 2000”.  De naam van Michael Jackson valt, ‘Help’ van The Beatles en ‘Mr. Blue Sky’. “Maar ook ‘Brabant’ van Guus Meeuwis brengen we ten gehore”.  Om de kwaliteit van de koorzang op een hoger peil te brengen, volgde ze een aantal muziekopleidingen, niet alleen gericht op de muziek, maar ook op de wijze waarop je met een groep moet omgaan. “We beginnen elke repetitie met oefeningen om de stemmen los te krijgen. Daarna starten we met de stukken die op de rol staan. De oefenavond wordt rond negen uur onderbroken voor een drankje.”  Zingmares streeft er naar om twee keer per jaar een optreden te verzorgen. De leden komen niet alleen uit Maarheeze zelf. Rolf: “Ook uit Budel, Dommelen en Eindhoven hebben we zangers en zangeressen in ons midden”.

Ongedwongen
Iets na acht uur komen de eerste koorleden binnengedruppeld, waaronder Els de Jong: “Leuk dat je er bent voor het interview. Wij gaan de zaal alvast klaar zetten”. Even later staat in een zaaltje van De Smeltkroes het koor opgesteld in een halve cirkel. De piano staat er bij en Mieke zet haar gitaar in een hoekje. Eén van de partners van de leden –Hans- staat als percussionist klaar met een moderne tamboerijn om de meerstemmige liederen ritmisch te ondersteunen. Mieke begint stipt op tijd met enkele bewegings- en zangoefeningen als warming-up. Het gaat er ongedwongen aan toe. Daarna begint de ‘echte’ repetitie, met een stuk van The Beatles. Het aantal dames en heren is ongeveer gelijk als er na enkele minuten nog een dame binnenglipt. Met een vriendelijk gezicht leidt de dirigente het koor en ze is erg complimenteus over het resultaat van de eerste klanken van deze avond. Daarna komt van Electric Light Orchestra de muziek van Mr. Blue Sky naar boven. Enkele mensen veranderen van plaats en korte tijd later klinkt een prachtig muziekstuk. “Prima gedaan! Willen we nog eens beginnen bij maat dertig? Graag jullie wat zachter zingen en jullie wat sterker, alsof je in een opera staat”. De muzikanten lachen en Mieke geeft opnieuw het startsein om te beginnen. Nadat de uitspraak van enkele Engelse zinnen nog is geoefend, komt de uitbater met voor elk een drankje. Onmiddellijk begint iedereen te buurten en te kletsen. Er wordt gelachen en één koorlid kijkt op zijn I-pad voor de voetbaluitslagen van deze avond.  Korte tijd later start deel twee van de koorrepetitie.

Aanvullende info
Het blijkt inderdaad aanlokkelijk om lid te worden van deze groep. De manier waarop het er aan toe gaat, is aangenaam. Bij de keuze van de muziek hebben de koorleden hun inbreng. Je hoeft geen geoefende stem te hebben om aan te kunnen sluiten. Karin: “Op You Tube kun je verschillende stukken van ons horen. Ook de website www.zingmares.nl geeft aanvullende informatie over ons. Of stuur een e-mail naar info@zingmares.nl  Kortom: loop op donderdagavond vrijblijvend binnen bij een repetitie en gegarandeerd dat het begint te kriebelen! Doen dus! “

Powered by Blog Grabber