Brassta en Duo Vreemd serveren theatershow ‘Pastta!?’

De straatmuzikantanten van Brassta en Duo Vreemd, voor veel bezoekers van tonpraatavonden een vertrouwde verschijning, vormen vanaf dit voorjaar een bijzondere combinatie. Na een intensieve voorbereiding…Brassta en Duo Vreemd serveren theatershow ‘Pastta!?’

21-04-2017 11:10 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto DeMeus

De straatmuzikantanten van Brassta en Duo Vreemd, voor veel bezoekers van tonpraatavonden een vertrouwde verschijning, vormen vanaf dit voorjaar een bijzondere combinatie. Na een intensieve voorbereiding duiken beide groepen met de avondvullende show ‘Pastta!?’ het theater in.

De theatershow gaat op vrijdag 5 mei in première in theater Het Klooster in Nuenen. Een dag later, op zaterdag 6 mei, is er op dezelfde locatie een tweede voorstelling. Als het aan de ‘Pastianen’ ligt volgen er meer optredens. De plannen voor tien tot twintig shows zijn al gemaakt, aldus Fred ten Hoor uit Nederwetten. Hij vormt al ruim dertig jaar met Eindhovenaar Ronald Vermijs Duo Vreemd.
Het duo is voor ‘Pastta!?’ de samenwerking aangegaan met de Brassta-leden Bart Drent, Eric Smeets uit Budel en Soerendonker Stefan Ras. Dit drietal werkte als lid van de Budelse brassband The Originals al een keer samen met Ten Hoor. Dit ter gelegenheid van een voorstelling voor theatercafé Lexke in gemeenschapshuis De Borgh in Budel.
De Budelse kapper Jos Prinsen, de in het verleden jarenlang heeft opgetreden met de Rammel Maar Raak Band, versterkt de gelegenheidsformatie op basgitaar. Drummer Frank van den Broek uit Nuenen complementeert het gezelschap.
Het idee voor ‘Pastta!?’ is ontstaan op de werkvloer. Drent, Vermijs en Ten Hoor zijn collega’s. Bart Drent: “Omdat wij elkaar bijna dagelijks zien hebben we samen de basis voor de voorstelling gelegd. Toen we ongeveer de helft klaar hadden, hebben we de rest erbij gehaald.”
Muziek, komisch theater en interactie met het publiek zijn de hoofdingrediënten van de show. Het zevental gaat alle kanten op. Er komen muzikale stukken voorbij waarbij de sfeer leidend is. Daarnaast zijn er momenten waarop een typetje of een persiflage bepalend is voor de (muzikale) inhoud.
De artiesten laten zich in de theatershow allemaal van een nieuwe kant zien. Onze inbreng gaat veel verder dan het maken van muziek, aldus Eric Smeets: “We zijn daardoor veel meer dan de begeleidingsband van Duo Vreemd.” Dit wordt onderschreven door Frank van den Broek: “Eerst deed ik bijna alles vanaf papier, nu wordt er echt wordt geacteerd.”
Waar het spelen van wereldmuziek juist de grote troef van Brassta is, ligt de nadruk bij de optredens van Ten Hoor en Vermijs doorgaans op het bespelen van het publiek. Het komische duo gebruikt daarbij vaak smartlappen als kapstok. Vermijs: “Dat is meestal niet de muziek die we thuis draaien, maar het werkt vaak wel om het publiek los te krijgen. Bij ons komt de nadruk ditmaal echter wat meer op de beleving van muziek te liggen. Bij Duo Vreemd ben ik toetsenist, nu speel ik weer eens gitaar. Dat is een behoorlijke uitdaging.” Hij kijkt uit naar de gang naar het theater. Vermijs: “Een theaterzaal biedt andere mogelijkheden dan een zaal vol feestvierders. Je kunt er intiemere dingen doen.”

De groep heeft voor ‘Pastta!?’ een twintigtal bestaande nummers in een nieuw jasje gestoken. Jos Prinsen: “We brengen échte muziek, van ska tot rock en van klezmer tot funk. Zelfs de polka komt voorbij.”
De voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro. Meer info: www.duovreemd.nl

Op de foto van DeMeus: Van links naar rechts: Jos Prinsen, Stefan Ras, Ronald Vermijs, Fred ten Hoor, Bart Drent, Eric Smeets en Frank van den Broek geven een kijkje in de keuken van ‘Pastta!?’.

Powered by Blog Grabber