De Goede Doelen Week Budel

HAC Weekblad brengt iedere maand De Goede Doelen! Telkens krijgt een goed doel een volledige redactiepagina aangeboden om de stichting in de kijker te zetten. Bovendien mogen ze een mooi geldbedrag in…De Goede Doelen Week Budel

24-05-2017 08:56 – Ingezonden door Roy de Leijer

HAC Weekblad brengt iedere maand De Goede Doelen! Telkens krijgt een goed doel een volledige redactiepagina aangeboden om de stichting in de kijker te zetten. Bovendien mogen ze een mooi geldbedrag in ontvangst nemen! Deze pagina komt tot stand dankzij de negen ondernemers die u op de pagina hiernaast kan zien. Iedere maand zal een van deze adverterende bedrijven een lokaal of landelijk goed doel kiezen. Dankzij de Goede Doelen Pagina kan HAC Weekblad samen met de deelnemende adverteerders iedere maand een cheque t.w.v. €225 schenken aan de gekozen goede doelen! Deze maand: De Goede Doelen Week Budel, gekozen door van der Straaten Makelaardij..

De Goede Doelen Week, waarbij er via één gebundelde collecte voor een scala aan landelijke goede doelen geld wordt ingezameld, streek drie jaar geleden neer in Soerendonk. Na Budel in 2015, zijn dit jaar ook de overige Cranendonckse kernen Gastel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein en Maarheeze aangehaakt bij deze nieuwe manier van collecteren, die ook elders in het land steeds meer navolging krijgt.

Bijna driehonderd Cranendonckse collectanten gaan van 1 tot 10 juni op pad voor de Goede Doelen Week. In de envelop die ze afgeven zit informatie over de collecte en een donatielijst met alle goede doelen. De ontvanger maakt hieruit zijn keuze en vult de envelop met een geldbedrag. Ook kan er gebruik worden gemaakt van de bijgevoegde machtiging. Een week later worden alle enveloppen opgehaald.

In Soerendonk wordt er voor het vierde achtereenvolgende jaar volgens deze opzet gecollecteerd, Budel doet voor de derde keer mee en Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel starten volgende maand met de Goede Doelen Week. Dat geldt ook voor Maarheeze, waar net als in Soerendonk een aparte stichting de collecte organiseert.
Door de Stichting Goede Doelen Week Budel wordt er voor twaalf landelijke goede doelen geld in gezameld. Ze hebben allemaal met gezondheid te maken”, zegt voorzitter Femmie Slotboom. De stichting organiseert de gebundelde collecte niet alleen in Budel, maar ook in Budel-Schoot, Budel-Dorplein en Gastel.
Door de krachten te bundelen is de dekking in de gemeente Cranendonck enorm groot geworden, weet Liesbeth de Jonge (commissie communicatie) uit Budel-Dorplein: “Bijna negenduizend woningen worden door Goede Doelen Week-collectanten bezocht.”

De nieuwe manier van collecteren biedt niet alleen voordelen voor de inwoners van Cranendonck, die niet continue de portemonnee in de aanslag hoeven te houden voor alle afzonderlijke inzamelingsacties. Door de fondsenwerving en geldinzameling van goede doelen te bundelen wordt getracht de teruglopende belangstelling onder vrijwilligers om te collecteren te ondervangen. Gezien de stijgende gemiddelde leeftijd van het collectantenkorps, is de krachtenbundeling geen luxe maar een echte noodzaak. De Jonge spreekt uit ervaring: “In Budel-Dorplein waren er tot voor kort nog maar vier goede doelen waarvoor er werd gecollecteerd. Nu zijn het er weer twaalf.”
Ook voor de collectanten zelf biedt de nieuwe manier van werken allerlei voordelen.
Femmie: “Voor de meeste vrijwilligers zijn de routes kleiner geworden. De werkdruk is daardoor minder groot geworden. Daarnaast is het voor veel collectanten prettiger om in de plaats van contant geld een envelop in ontvangst te mogen nemen. We merken dat onze mensen hierdoor gemotiveerder zijn dan eerst, ondanks dat ze nu twee keer op pad moeten.”

De opbrengst in Budel was in 2015 bijna 17.000 euro. Vorig jaar werd er ruim 22.000 ingezameld. Femmie: “We merken dat de Goede Doelen Week inmiddels breed wordt gedragen. Wel hebben veel mensen in het eerste jaar duidelijk moeten wennen aan de nieuwe opzet.” De besteding van de ingezamelde gelden wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en verbetering van de kwaliteit van leven.
Ook bedrijven kunnen hun maatschappelijke betrokkenheid tonen door mee te werken aan de Goede Doelen Week Budel. Dit kan door sponsorpakketten af te nemen. Maar ook andere initiatieven en bijdragen zijn welkom, aldus Femmie: “Zo heeft een bedrijf, waarvan onlangs de directeur zijn 25-jarig jubileum vierde, de Goede Doelen Week Budel als cadeautip vermeld.”
De komende jaren wil de stichting het vrijwilligerskorps en de sponsoring vanuit het bedrijfsleven verder uitbouwen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar andere manieren om geld in te zamelen. Liesbeth: “Daarbij kan er bijvoorbeeld worden gedacht aan een sponsorloop die door leerlingen van de basisschool wordt gehouden.”
Meer info: www.goededoelenweekbudel.nl

Powered by Blog Grabber