Debuut Budelse schrijfster Fieke de Jongh

Officieel is haar naam Josephine Rozenberg, maar in Budel, waar ze geboren en getogen is, heette ze Fieke de Jongh. Ze zat op de St. Franciscusschool en na het Bisschoppelijk College in Weert ging ze geneeskunde…Debuut Budelse schrijfster Fieke de Jongh

21-05-2017 09:14 – Ingezonden door Redactie

Officieel is haar naam Josephine Rozenberg, maar in Budel, waar ze geboren en getogen is, heette ze Fieke de Jongh. Ze zat op de St. Franciscusschool en na het Bisschoppelijk College in Weert ging ze geneeskunde studeren in Rotterdam. Ze werkte 16 jaar als arts en trouwde met een man van Surinaamse afkomst. Ze is moeder van 4 kinderen. Van 2000 tot 2003 woonde ze in Hamont en nadien in Helden.
Drie jaar geleden maakte ze een carrière-switch naar schrijver van levensverhalen en afgelopen november kwam haar eerste boek uit. Het  heet “Het dekentje van Diana” en gaat over Diana Palmberg, afkomstig uit Suriname.
Inhoud van het boek: De hoofdpersoon, Diana,  is op 13 jarige leeftijd, kort voor de onafhankelijkheid naar Nederland verhuisd. In eerste instantie wilde zij met name haar familie in Suriname duidelijk maken dat ook in Nederland niets je zomaar komt aanwaaien.
Omdat er meerdere waardevolle thema’s in het boek naar voren komen spreekt het veel mensen aan. Met name mensen uit Suriname  herkennen er veel in, maar ook mensen die vanuit andere culturen hier naartoe gekomen zijn. .

Thema’s zijn onder andere:  “Tussen wal en schip”. Je hoort wel bij een groep mensen maar ook weer niet helemaal omdat je een andere achtergrond hebt of bijvoorbeeld niet in vaste dienst bent aangenomen. Zij laat zien hoe je dan toch een goed leven kunt opbouwen. “Omdat je het waard bent”, van kind af aan heeft Diana met moeilijke situaties te maken gehad, maar als zich een kans op verbetering voordeed dan greep ze die met beide handen aan omdat ze zelf vond dat ze met minder geen genoegen hoefde te nemen.

Er is twee jaar zorgvuldig aan het boek gewerkt.  Het is gemakkelijk te lezen, direct en openhartig, vanuit begrip en respect. Het boek is verkrijgbaar bij de Bruna in Budel. Tevens is het te bestellen via iedere boekhandel in Nederland en België. Ook uitgegeven als e-book en als zodanig terug te vinden op de website van Josephine : ’the Helden Chronicles”, bij uitgeverij “Paris Books” en via de boekhandels. Inmiddels heeft zij een televisie-interview gegeven in Suriname en meerdere boekpresentaties zowel in Suriname als Nederland die goed zijn ontvangen.

Powered by Blog Grabber