Drie gilden uit oud hertogdom Brabant verbroederen

Op zondag 7 mei werd er al vroeg verzameld bij gildelokaal De Vaandrig aan de Poelderstraat. Het Sint Jorisgilde Budel was met een flinke delgatie startklaar voor een dagje uitwisseling en verbroedering…Drie gilden uit oud hertogdom Brabant verbroederen

16-05-2017 08:48 – Ingezonden door Redactie

Op zondag 7 mei werd er al vroeg verzameld bij gildelokaal De Vaandrig aan de Poelderstraat. Het Sint Jorisgilde Budel was met een flinke delgatie startklaar voor een dagje uitwisseling en verbroedering met twee andere gilden uit het Oude Hertogdom Brabant. Op uitnodiging van het Sint Sebastiaansgilde uit het Belgische Halle-Booienhoven was het Budelse gilde rond 11.00 uur aanwezig in deze plaats gelegen in het fruitboomrijke plaatsje in de Belgische Haspengouw. Zeer gastvrij werden de Budelse gildeleden ontvangen met een lekker Belgisch biertje of fruitsapje. Ook de gildebroeders van het uit Kampenhout afkomstige Sint Jorisgilde kwamen in die tijd aan. De onderlinge broederschap kon worden aangehaald. In een korte optocht trokken de drie gilden naar de feestzaal alwaar iedereen kon aanschuiven aan een goed verzorgde warme maaltijd. Het Budels gilde had vanuit Budel natuurlijk ook een kleine geste meegebracht voor het gastvrije gilde uit Halle-Booienhoven. Koning Rens van Hunsel en Regerend Deken Martin Horst boden namens het Budelse gilde enkele kratjes Budels gerstenat en enkele bijzondere gelegenheidsglazen aan. Na de maaltijd werd het hoogste tijd om in beweging te komen. Dat werd gedaan met het schieten met handboog op de liggende en op staande wip. Dat bleek zelfs voor de meest ervaren kruisboogschutters van het Budelse gilde nog niet zo simpel. Het was een leuke kennismaking met een geheel andere manier van schieten dan we gewend zijn als Budels gilde. Na de schietwedstrijd werd er door het Budelse gilde een optreden verzorgd compleet met tamboers, bazuinblazers en natuurlijk ons Brabants vendelen.
Na het optreden volgde een leuke verbroedering met de vier jeugdige tamboers van het Halle-Booienhovense gilde. Koning en trominstructeur Rens van Hunsel gaf de enthousiaste eugd die pas zeer recent van start is gegaan als tamboersgroep enkele tips vanuit zijn jarenlange deskundigheid als gildetamboer. De dag werd wederom afgesloten met een goed verzorgde broodmaaltijd, voor de thuisreis naar Budel werd aangevangen.
Met een mooi beeldje van Sint Sebastiaan als blijvende herinnering aan deze verbroedering en met wederom goede herinneringen aan weer een geslaagd bezoek aan vrienden in België ging het terug richting Budel.

Foto Saskia Horst

Powered by Blog Grabber